Vlna silných bouřek decimuje Evropu. Maďarsko zásáhlo tornádo

Pozorovatelé poprvé spatřili formující se tornádo v rakouském městě Großpetersdorf po 18. hodině. Odtud postupovalo dále do Maďarska k městu Szombathely. Právě tam se nakonec i dotklo země, píše web in-pocasi.cz.

Tornádo zachytily hned tři webkamery, což se prý ještě nestalo. "Jednalo se o dvě zařízení a jednu kameru z věže," uvádí portál.

[chooze:article;value:556138]

​Větrný vír ale napáchal i své škody. "Tornádo polámalo stromy a poškodilo střechy domů," uvedl jeden z pozorovatelů pro Idökép. Žádné oběti však hlášeny nejsou.

Jak uvádí portál Idökép, jedná se už o druhé tornádo, které se letos Maďarskem prohnalo. Před více než dvěma týdny zasáhl vír travnatou oblast mezi městy Rákóczifalva a Rákócziújfalu.

Silné bouřky v posledních dnech trápí Evropu. Web in-pocasi.cz informoval o přívalových povodních nedaleko rakouského Grazu. O víkendu hlásily zatopené ulice svých měst i další státy, jak jsme informovali v tomto článku. Na Slovensku pak v noci na pondělí padaly dle portálu pluska.sk obrovské kroupy.

Pro příští dny platí v Maďarsku stále výstraha před bouřkami. Na pozoru jsou i pak na Slovensku. Web dnes24.sk varuje před přívalovými povodněmi, které by mohly zasáhnout hlavní město Bratislavu. Česku by se podle Českého hydrometeorologického ústavu měly bouřky naopak vyhnout. 

Jihočechy zaskočil zvláštní jev. Lidem připomínal tornádo (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.