Jurečka sliboval, že po neúspěchu skončí. Teď se otázkám vyhýbá

"Pokud se nám nepodaří otočit trend klesajících preferencí a nedokážeme mít dobré volební výsledky, tak po těch třech volbách, které nás čekají, nebudu znovu kandidovat na předsedu KDU-ČSL," uvedl v lednu Jurečka.

Nyní mandát obhájil z lidovců jen Tomáš Zdechovský a preference strany nerostou. Méně než dva mandáty ve volbách do Evropského parlamentu dříve přitom označil Jurečka za neúspěch.

[chooze:article;value:558667]

"Pro mě osobně to není jednoduché, protože ta první podmínka nebyla naplněna, a já si obvykle za svými slovy stojím," prohlásil po zveřejnění výsledků v noci na pondělí. "Uvidíme, jestli se podaří otočit ten trend a udělat dobrý výsledek v krajských a senátních volbách," dodal. 

"Pro koalici SPOLU šest mandátů a rozdíl necelých dvou procent za vítězným hnutím ANO je výsledek velmi slušný," hodnotil pro pořad Naše Evropa Jurečka volby v pondělí ráno.

"Chybělo nějakých 600 hlasů k tomu, abychom měli ten druhý mandát pro lidovce," doplnil. Ani na tiskové konferenci, ani v pondělním vysílání televize Nova ale neřekl, jestli to doopravdy znamená jeho konec v čele KDU-ČSL.

[chooze:article;value:557781]

Sjezd, na kterém se má volit nové vedení, čeká lidovce v půlce října. Politologové ale upozorňují, že strana momentálně nemá velké množství politiků, kteří by jej mohli nahradit. 

"Kdyby si ale lidovci našli nějakého nového, schopného a charismatického předsedu, tak by si mohli polepšit. Ale zároveň by museli být více vidět ve vládě, nebo se pouštět do nějakých koaličních soubojů. Zatím se však nezdá, že by se něco takového rýsovalo," upozornil dříve politolog Lukáš Jelínek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.