Volební fiasko Macronovy strany v eurovolbách: Prezident rozpouští parlament

​Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil rozpuštění parlamentu. Po uzavření volebních místností ve Francii vystoupil na veřejnost s proslovem, ve kterém své překvapivé rozhodnutí sdělil. "Rozhodl jsem se dát vám znovu možnost rozhodnout o své parlamentní budoucnosti," prohlásil podle portálu Le Figaro Macron.

Ze svého kroku Macron radost nemá. "Není to dobrý výsledek pro strany hájící Evropu. Krajně pravicové strany, které v minulosti zdržovaly pokrok, který se naší Evropě podařilo učinit, se nyní rozlézají po celém kontinentu," dodal prezident.

Současně také Macron oznámil, že se budou konat předčasné volby. Ty jsou naplánované na dva termíny. První kolo se bude konat 30. června, druhé 7. července.

[chooze:article;value:559262]

​Důvodem pro dramatické rozhodnutí mají být výsledky evropských voleb. Koalice Besoin d'Europe (Potřeba Evropy), jejíž součástí je i Macronova strana Reinassance, totiž podle exit pollů skončila až na druhém místě se ziskem 15,20 procenta hlasů. První místo měla obsadit krajně pravicová Národní fronta s 31,50 procenta hlasů.

Macronovi političtí protivníci jeho radikální rozhodnutí přivítali. "Tyto historické volby ukázaly, že když lidé volí, lidé vyhrají," řekla podle portálu Le Monde poslankyně Marine Le Penová, kterou Národní frontu vedla a která byla v minulosti vyzyvatelkou Macrona v prezidentských volbách.

Stejný názor ale nemají jiní politici. "Macron hraje nebezpečnou hru s demokracií a institucemi. Jeho chování mě zaskočilo," pronesl europoslanec Raphaël Glucksmann, který je členem strany Veřejný prostor. Ta je součástí koalice Réveiller l'Europe (Odhalení Evropy), která skončila třetí se 14 procenty hlasů.

Exit polly nejsou oficiálními výsledky voleb. Jedná se o průzkum veřejného mínění, při kterém jsou dotazováni voliči, kteří právě opustili volební místnosti. Ti agenturám sdělují, koho volili. Od skutečných výsledků se tak mohou částečně lišit. 

​V červenci bude mít předčasné volby i Velká Británie (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.