Světem se šíří nebezpečná pohlavní nemoc. Prymula hovoří o tikající bombě

Mnoho zemí světa se potýká s nárůstem počtu lidí nakažených syfilis. Jen v roce 2022 se nemocí podle WHO ve světě nakazilo asi osm milionů lidí mezi 15 a 49 lety. Nejde přitom jen o statistiky z rozvojových zemí, ale také z těch vyspělých.

Například ve Velké Británii počet nakažených vzrostl mezi lety 2022 a 2023 o 9,4 % na 9 513 lidí, což je podle BBC nejvíce od roku 1948. Za posledních deset let se přitom počet nakažených zdvojnásobil. Rekordní je také počet nemocných kapavkou. Těch bylo v roce 2023 v Británii 85 233.

V Česku je situace prakticky totožná. Počet lidí, kteří syfilis chytili, podle dat Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) roste už od roku 2012. Zatímco tehdy počet nově nakažených lehce přesahoval 400, v roce 2022 jich bylo kolem 800.

[chooze:article;value:558656]

"V posledních letech sledujeme prakticky pravidelný nárůst případů pohlavních chorob obecně a syfilis zejména," potvrzuje nebezpečný vývoj také epidemiolog Roman Prymula. Příčin je podle něj více.

"V poslední době je podle mě určitou tikající bombou paradoxně to, že se pohlavní choroby daří poměrně dobře léčit. Lidé se jich tak přestali tolik bát," vyzdvihl Prymula ale tu podle něj hlavní. "Například HIV sice nejde vyléčit, ale jde poměrně dobře stabilizovat. Ten strach, který tady mezi populací byl, postupně mizí," dodal.

Mnohem častěji se podle statistik v Česku nakazí muži. Oproti ženám až šestinásobně. Podle NZIP je to způsobeno mimo jiné tím, že se mnoho z nich nakazí při homosexuálním styku. Svou roli ale můžou sehrát i jiné faktory. Například rizikovější sexuální chování mužů.

[chooze:article;value:557660]

Syfilis způsobuje bakterie Treponema pallidum. V naprosté většině se přenáší při nechráněném sexu, u přibližně 10 % případů jde pak o přenos z matky na dítě. Naprosto výjimečně se pak člověk může nakazit i při nesexuálním fyzickém kontaktu. Zvláště ze začátku je nemoc dobře léčitelná antibiotiky, při neléčení ale může mít devastující následky. Chránit před ní se přitom dá poměrně snadno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ použitím kondomu.

"Měli bychom používat bariérovou ochranu všude tam, kde máme neznámého partnera," zdůrazňuje Prymula. Dodává také, že syfilis v kombinaci s těhotenstvím může způsobit vážné problémy. "U toho plodu to příliš léčit neumíme. To dítě přitom může být postiženo naprosto fatálně," doplnil.

Lékaři stále častěji využívají umělou inteligenci. Pomáhám s léčením nemocí (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.