Italské pláže zaplavili jedovatí červi. Způsobují lidem velmi bolestivá poranění

Italské pobřeží okupuje podle deníku Bild hermodice ohnivá, známá také jako ohnivý červ. Jde o asi 15 až 30 cm dlouhého jedovatého mořského mnohoštětinatce. Tyto hermodice se dříve běžně vyskytovaly v jihovýchodním Středomoří. V posledních letech se ale dle magazínu Geopop šíří více na sever do vod Jaderského a Tyrhénského moře.

Lidé je tak můžou poměrně často potkat zejména na jihu Itálie u pobřeží Kalábrie, Apulie a také Sicílie. Italská agentura ANSA uvádí, že za stěhováním hermodic směrem na sever jsou intenzivní vlny veder, které Itálii v posledních letech sužují.

Červ je, jak už jeho zařazení napovídá, pokrytý množstvím křemičitých štětin. Ty jsou plné jedu, který způsobuje svědění, pálení a otoky. Při kontaktu s kůží se navíc štětiny většinou odlomí a jdou jen těžko vytáhnout. Pro člověka hermodice a její jed nepředstavuje vážnější riziko, kontakt s ní je ale velmi nepříjemný.

[chooze:article;value:556403]

V případě zranění tímto tvorem odborníci doporučují štětiny opatrně vytáhnout z kůže, například s pomocí lepicí pásky. Zasažená místa je vhodné omýt, vydezinfikovat a následně chladit. S následky štípnutí můžou pomoci také protizánětlivé masti. Podobně jako u požahání medúzou pomáhá též čpavek.

Zvíře žije většinou na mořském dně – mezi kameny, na mořských loukách i v písku. Je velmi žravé, rychle se množí a je velice odolné. Při roztržení na dvě půlky si každá dokáže žít vlastním životem. Velké problémy proto představuje pro rybáře i ekosystémy, v nichž se nově zabydlí. V italských vodách totiž nemá přirozené nepřátele.

Příběh se šťastným koncem. Záchranáři vrátili uzdravenou velrybu do moře (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.