Češi nechodí na prevence. Pravidelně na onkologii zamíří jen třetina

Velká část Čechů zanedbává preventivní onkologické prohlídky. Například na pravidelný screening tlustého střeva chodí pouze třetina lidí starších 50 let. Jen o málo využívanější je preventivní program rakoviny prsu, kam dochází více než polovina žen ve věku 45 až 69 let.

Rakovinou přitom onemocní v průměru každý třetí Čech. U mužů je nejčastější diagnózou rakovina prostaty. U žen je to rakovina prsu. U obou pohlaví pak následuje onemocnění tlustého střeva a karcinom plic. Klíčem k léčbě přitom může být prevence.

Preventivní prohlídku by u svého praktického lékaře měli muži absolvovat jednou ročně. "Zaváděný je program na včasný záchyt rakoviny prostaty, který je založen na odběru krve, a na základě té hodnoty se dál doporučuje vyšetření urologem nebo magnetickou rezonancí," vysvětlil onkolog Samuel Vokurka.

[chooze:article;value:489496]

​"Každé dva roky mají lidé nárok a zase doporučujeme vyšetření na mamografu pro včasný záchyt rakoviny prsu," dodal Vokurka.

"Od 50. roku věku mohou jak muži, tak ženy jít na test na krvácení nebo na kolonoskopii," podotkla předsedkyně výboru spolku Hlas onkologických pacientů Petra Adámková.

Tomuto typu rakoviny lze předejít očkováním. To se provádí jak u dívek, tak také u chlapců nejčastěji ve věku jedenácti až patnácti let. V pozdějším věku jsou k dispozici pravidelné screeningy. "Gynekologické vyšetření jednou ročně jako vlastně prevence nebo včasný záchyt rakoviny hrdla děložního," doporučil Vokurka.

"Takzvaný HPV DNA test v 35. a 45. roce ženy, může si žena zjistit, jestli je na tento virus pozitivní, což je virus, který způsobuje rakovinu děložního čípku," podotkla Adámková.

[chooze:article;value:559082]

​Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky žije v Česku zhruba 636 tisíc lidí, kteří mají nebo prodělali nějaký druh rakoviny. To je asi 6 procent české populace.

Preventivní prohlídka a samovyšetření zachránily život třeba paní Lindě. "Na preventivní prohlídky jsem chodila, chodila jsem třeba na sono prsou jednou za dva roky a jednou právě u toho samovyšetření jsem si nahmatala zduřelou žílu. Měla jsem třetí stádium ze čtyř a to samovyšetření mi zachránilo život," povyprávěla Linda Převrátilová. Prevencí je také zdravý životní styl, psychická pohoda a nezanedbávání samovyšetření.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.