Troška odhalil zákulisí své práce. Na premiéru dokumentu dorazila řada hvězd

Zdeněk Troška je národní poklad a nyní ho kromě jeho fanoušků bude oslavovat taky dokument s názvem Troška krásných střípků. Ten přichází ve správný čas, slavný režisér se totiž rozhodl s natáčením skončit.

"Bohužel pro nás už točit nebude, tak jsem s ním objel všechna místa, kde on točil, a z toho vznikl celovečerní dokument, jak funguje jeho hlava, jak to vytvářel, ty filmy, na které budeme koukat desítky a desítky let," popsal režisér dokumentu Marek Kališ.

[chooze:article;value:551545]

​Práci po boku legendárního Trošky si nemohl vynachválit. "Neuvěřitelný profesionál s lidskou duší. Je to člověk, co přesně věděl, jak ten film bude vypadat, a divákům to pak jen ukázal. V tom je geniální," vysvětlil Kališ.

Chválu na Trošku pěli při premiéře i všichni hvězdní hosté, kteří s ním za svou kariéru měli tu čest točit. "Já ho znala jako divák, pak jsme pracovali na Babovřeskách a je to klenot mezi filmaři. Národní komedie, co si nedělá legraci z naší povahy, ale opěvuje ji. Je to vyprávěno s láskou a to umí málokdo. Zdeněk je velká osobnost," řekla Veronika Žilková.

"Hlavně mu přeju, aby to bylo dobrý, protože ho mám rád. Udělal jsem s ním sedm filmů. Začalo to Botou jménem Melichar, byly tam Holky z naší školky, pak Slunce, seno a všechny díly Babovřesek. Zažil jsem s ním etapu života, na kterou si nemůžu stěžovat," chválil si Karel Vágner.

[chooze:article;value:550562]

​Samotný režisér byl jako vždy skromný a velkou slávu a pozornost kolem své osoby bral ve večer premiéry s nadhledem. "Je to ocenění mojí práce. Mám radost za všechny, co přišli. Reakce jsou bezvadné. Jsou slušní, oni mi neřeknou, že to stojí za prd," řekl.

Většinu svého času teď tráví ve slavných Hošticích, kde natočil svou letní trilogii Slunce, seno. Právě tam si užívá zaslouženého odpočinku. "Přání mám, aby mi vydrželo zdraví a aby bylo pořád léto," zakončil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.