Podvodník nachytal britského ministra. Myslel, že mu volá ukrajinský politik

Britský ministr zahraničí a někdejší premiér David Cameron se v minulých dnech videohovorem spojil s ukrajinským exprezidentem Petrem Porošenkem. Tedy alespoň si to myslel. Jak se následně ukázalo, stal se obětí podvodu.

"I když to vypadalo, že je při videohovoru na druhé straně pan Porošenko, po následném rozhovoru začal být pan ministr podezřívavý," prohlásil podle BBC k situaci Cameronův mluvčí. Falešný ukrajinský exprezident měl po Cameronovi požadovat jisté kontaktní údaje, což Camerona znejistilo, a přestal mu proto odpovídat. Následné prověřování ukázalo, že šlo skutečně o podvod.

[chooze:article;value:558783]

Ještě před hovorem si měl Cameron podle Sky News s podvodníkem vyměnit několik SMS zpráv. Kdo za podvodem stál a jak vůbec získal kontakt na britského ministra, ale ministerstvo nesdělilo. Stejně tak není jasné, kdy přesně rozhovor proběhl. 

"Ačkoli ministr zahraničí lituje své chyby, považuje za důležité upozornit na toto chování ve snaze zvýšit úsilí v boji proti používání dezinformací," doplnil resort s tím, že různé manipulace s informacemi jsou stále častější. Existovaly proto i obavy, že záznam tohoto videohovoru někdo zneužije. 

Není to ale poprvé, co se Cameronovi něco podobného stalo. V roce 2015, kdy byl ještě premiérem, se stal obětí telefonátu s falešným volajícím. 

Nový typ podvodů: Šmejdi napřed nechali ženu vydělat, pak ji obrali o balík:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.