Vítek (11) je nevidomý a rád by jel na speciální pobyt. Pomáhá mu Patron dětí

Svět je pro ně jiný – tmavý, plný zvuků, které občas mohou děsit. 11letý Vítek sice neví, jak vypadá moře nebo tráva, ale hlas nejbližších by poznal mezi všemi zvuky na světě.

"Víťa nevidí vůbec. Přišli jsme na to my, v době, kdy děti mají zvedat hlavičku a zajímají se o to, co je kolem nich, tak Amálka zvedala hlavičku, zajímala se, Vítek ne," řekla Vítkova maminka Šárka.

To, že nevidí, mu ale nebere chuť do života. Vedle hudby miluje i přírodu a speciální pobyty, na které pravidelně spolu s dalšími nevidomými kamarády jezdí. "Děti na těch pobytech zažijí různé aktivity, jako jsou horolezecké stěny. A třeba i takové drobnosti, které přijdou každému dítěti úplně běžné, jako je návštěva holiče nebo kadeřníka. Je to spojené s tím, že si můžou osahat veškeré zařízení," popsal tatínek Martin.

[chooze:article;value:558993]

​A právě na takový pobyt nevidomé děti včetně jejich sourozenců můžou odjet. Potřebují ale naši pomoc. Situace totiž často není jednoduchá ani pro zdravého sourozence. Vedle získávání nových dovedností tak děti můžou společně zažít hezké chvíle.

"Amálka se tam zase setkává se sourozenci těch nevidomých," dodala maminka. "Já mám bráchu moc ráda, trávíme spolu moc rádi čas, ať už doma, nebo někde na těch setkáních," řekla Amálka.

A právě hezké chvíle s rodinou a kamarády jsou pro Vítka nezapomenutelnými zážitky. "Mám rád párty s kámošema a jsme tam vzhůru třeba až do dvanácti. Jíme brambůrky, pouštíme si na mobilu písničky, říkáme si vtipy," popsal Vítek s nadšením.

[chooze:article;value:551489]

​"Vybíráme v současné době na pobyt nevidomých dětí a jejich sourozenců. Na tom pobytu jde o to, že se ty děti a jejich sourozenci setkají dohromady s jinými podobnými dětmi z celé ČR," popsala manažerka klíčových patronů Kateřina Malatincová.

Pokud i vy chcete dětem zlepšit život, všechny potřebné informace se dozvíte na internetových stránkách www.patrondeti.cz. Nezapomenutelné chvíle třeba i díky vám stráví 24 nevidomých dětí a jejich sourozenci. Nadace Nova pomáhá se rozhodla dětem darovat prázdniny, a proto každý váš dar zdvojnásobí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.