Hrozivá dovolená v Egyptě: Pokoj byl odporný, zájezd jsme platili dvakrát, říká Martin

Martin Gavenda z Ostravy s přítelkyní a dvěma dětmi si loni v prosinci zaplatili přes agenturu Invia týdenní zájezd do resortu Marsa Alam v Egyptě. Zájezd pořádalo polské zastoupení turecké cestovky Coral Travel. Hned při příjezdu je ale čekalo velké zklamání. Na hotelovém pokoji bylo několik věcí rozbitých, hygienické podmínky označil cestovatel za odporné.

Delegát společnosti Coral rodině nejdříve nabídl výměnu hotelu, ale následně přestal komunikovat a Martina odkázal na Invii coby zprostředkovatele. Na radu zákaznického servisu se rozhodl vyměnit hotel a následně zájezd reklamovat.

Martin na místě zaplatil v přepočtu 25 tisíc korun. "Za zájezd jsme zaplatili kolem 50 tisíc přes cestovní agenturu a pak to se všemi dalšími náklady stálo nějakých 80 tisíc, což pro dva dospělé a dvě děti Egypt v zimě je celkem masakr," vypočítal.

[chooze:article;value:557675]

​Polská Coral Travel náklady na náhradní hotel rezolutně odmítla proplatit, nenavrhla ani částečnou kompenzaci. Reklamaci šmahem zamítla, a to nadvakrát. "Zodpovědnost za to, jestli ten hotel vypadá tak, jak si ho klient objednal podle katalogu nebo webovky, má cestovní kancelář," sdělil Vlastimil Divoký z Evropské pojišťovny.

České zastoupení Coral Travel uvedlo, že zpracování stížnosti je v rukou Coral Travel Poland. Martin Gavenda podal stížnost na Evropské spotřebitelské centrum a byl připravený se bránit i soudní cestou. Poté, co se do případu vložili reportéři pořadu Na vaší straně, se společnost Invia rozhodla kompenzovat částku za náhradní ubytování.

Na co si dát při nákupu zájezdu největší pozor?

Už před zaplacením vysněné dovolené je dobré vědět, zda kupujete zájezd přímo od cestovky, nebo od prostředníka. "Cestovní kancelář je ten, kdo zájezd skládá dohromady, a cestovní agentura ten zájezd jen přeprodává," vysvětlil Vlastimil Divoký.

"Je dobré nenechat se uspokojit jen tím, na jakém hezkém webu si to kupujete, ale skutečně se podívat do toho detailu a tam si najít, kdo za tím zájezdem stojí. Vždycky je tam někde napsáno, kdo je organizátorem toho zájezdu," doplnil Divoký.

[chooze:article;value:558507]

​"Vždy je dobré projít si nějaké nezávislé recenze a také se podívat na historii dané cestovní kanceláře," poradil Martin Pitron ze spotřebitelské organizace dTest. Podívat byste se měli i do obchodních podmínek dané společnosti.

Cestovní kancelář musí být pojištěná proti úpadku a je zodpovědná za celý průběh zájezdu, tedy dopravu, stav hotelu i služby na místě. Nedostatky se snažte reklamovat co nejdříve, ideálně přímo na místě či bezprostředně po návratu. Vše nafoťte, natočte, archivujte faktury i další dokumenty.

"Pokud dojde ke sporu mezi spotřebitelem a cestovní kanceláří, který se nepodaří vyřešit smírem, může se klient obrátit na Českou obchodní inspekci," dodal Divoký.

"V případě subjektu, který sídlí v jiných zemích Evropské unie, má klient možnost obrátit se na Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci," uvedl mluvčí ČOI František Kotrba.

[chooze:article;value:558367]

​Stížnost můžete poslat na Evropské spotřebitelské centrum, které je na stejné adrese jako hlavní sídlo České obchodní inspekce. Pokud ani poté nedojde ke smírnému řešení, nezbývá nic jiného než soud.

Důležité je nepodcenit pojištění a dát si pozor na takzvané výluky, tedy na to, na co se nevztahuje. "Žádné pojištění se nevztahuje na úplně všechno. Proto v těch pojistných podmínkách bývají často napsané věci, se kterými vám to pojištění nepomůže," poradil Divoký.

Pojišťovny většinou škody neproplatí nebo plnění zkrátí v případě, že se v záznamech od místní policie či od zdravotníků objeví zmínka o alkoholu. "Další výlukou bývá to, že se vydáte s pronajatým autem někam, kam nemáte," doplnil Divoký.

Pojišťovny ale hradí i menší škody na hotelovém vybavení způsobené nedopatřením, třeba poničené povlečení, nebo to, když turisté přijdou o své věci. A to i například v případě, že vás okrade opice.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.