Velká Británie tiskne nové bankovky. Je na nich portrét krále Karla III.

Stejná hodnota, různá podoba. Britové budou od středy ve svých peněženkách nosit nové bankovky. Portrét Karla III. tiskne Bank of England na bankovky všech nominálních hodnot. Platit budou společně s těmi, na nichž je vyobrazena Alžběta II.

"Myslím, že to pro lidi bude docela matoucí. Před 100 nebo 75 lety bylo normální mít bankovky a mince s více panovníky. V minulosti jsme neměli mnoho tak dlouho žijících panovníků," řekla historička z Northeastern University London Chloë McKenzie.

Vzhled bankovek i materiál zůstává stejný, změní se pouze portrét na přední straně a průhledný vodoznak. Než se peníze plně rozšíří, bude ale chvíli trvat.

[chooze:article;value:553896]

​"Do oběhu se začnou dostávat dnes, ale bude to pozvolný proces. Bankovky budou nahrazovat ty, které stáhneme z oběhu, protože jsou staré, ošoupané nebo opotřebované. Proces bude pozvolný, ale v obchodech a bankomatech se s nimi začnou lidé setkávat ode dneška," uvedla ve středu kurátorka muzea Bank of England Jennifer Adam.

Nový portrét bude pouze na bankovkách, které vytiskne centrální banka. Naopak ve Skotsku a v Severním Irsku na bankovkách vydaných tamními bankami nebude. Královská rodina tak chce omezit ekologický a finanční dopad zavedené změny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.