Tři země Ukrajině povolily útočit mimo její území. Nestačí to, říká Zelenskyj

Ukrajinci mohou použít Nizozemské stíhačky F-16 k útokům na ruském území, nechala se slyšet tamější ministryně obrany Kajsa Ollongrenová. "Uplatňujeme stejnou zásadu, jakou jsme uplatňovali při každé jiné dodávce. Jakmile ji předáme Ukrajině, může ji použít, jak chce," řekla podle webu Politico.

"Žádáme je pouze, aby dodržovali mezinárodní právo a právo na sebeobranu, jak je uvedeno v Chartě OSN. To znamená, že je používají k útokům na vojenské cíle, na které cílí v rámci sebeobrany," dodala.

[chooze:article;value:556513]

Použití některých zbraní k útokům na ruské cíle povolily minulý týden i Spojené státy a Německo. Americký souhlas se ale netýkal zbraní, které jsou schopné zasahovat cíle hlouběji v Rusku, což by chtěl ukrajinský prezident změnit, píše web Kyiv Independent.

"Je to dostačující? Ne. Proč? Uvedl jsem příklad letišť, z nichž Rusko permanentně střílí s vědomím, že Ukrajina palbu neopětuje, protože nemá odpovídající systémy a povolení," argumentoval Zelenskyj v neděli na bezpečnostní konferenci v Singapuru.

[chooze:article;value:558173]

Po americkém prezidentovi Bidenovi proto požaduje, aby povolení rozšířil. Použít by chtěl balistické střely ATACMS. Ty mají dostřel až 300 kilometrů. Podle deníku Independent už Ukrajina po uvolnění zákazu stihla na ruském udeřit raketometem HIMARS. Zaútočit měla na cíle v Bělgorodské oblasti.

Ukrajinci zadrželi členy Zelenského ochranky. Měli na něj plánovat atentát (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.