Rodina i lidé se loučili s Janem Kačerem. Jeho číslo nikdy nevymažu, řekl Prachař

Rodina, přátelé i veřejnost se ve středu naposledy rozloučili s legendárním hercem a režisérem Janem Kačerem. Obřad se konal v historické budově Národního divadla. ​Čestnou stráž u rakve drželi jeho kolegové Eliška Balzerová, Tomáš Töpfer, Martina Preissová, Vladislav Beneš, Martin Finger, David Matásek nebo slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Do Národního divadla přišel dát poslední sbohem Janu Kačerovi také Jiří Bartoška, Jiří Štěpnička, Simona Stašová, Vlasta Peterková, Bára Kodetová i Jan Potměšil. Ten zavzpomínal na konec roku 1989, kdy utrpěl při autonehodě zranění páteře. V autě s ním jel právě Jan Kačer. "Byl to můj velký přítel, " řekl Potměšil.

Jako první promluvil ředitel ND Jan Burian, který zmínil nejen Kačerovu hereckou kariéru, ale vyzdvihl také jeho režisérské umění. „Měl schopnost, které si vážili všichni z jeho okolí, a to nadchnout své spolupracovníky pro práci, jeho režisérskému umění nechyběla citovost a citlivost. Jan Kačer byl a zůstává nezapomenutelným představitelem silné, pravdu hledající a inspirující generace,“ připomněl Burian.

[chooze:article;value:558632]

David Prachař zavzpomínal na to, že Jana Kačera viděl poprvé hrát, když bylo Prachařovi osm let. Pak popsal jejich první setkání Prachaře jako herce s  s režisérem Kačerem. "Vyslechl vás, dlouho mlčel a pak do vás začal cílit. Smutek nemusí být trvalý, Jan Kačer je tu s námi stále. Každý den si řeknu, co by na to řekl Jan Kačer. Mám tady u sebe mobil, číslo na něj nikdy nevymažu," řekl David Prachař. Dodal, že Kačer stál naposledy na prknech, která znamenají svět, letos 9. května ve hře Máj. "Hrál, i když mu bylo velmi špatně," uzavřel David Prachař.

Na dálku se s Kačerem rozloučil jeho přítel, herec a lékař Vladimír Pucholt, který žije v Kanadě. "Měl jsme tě moc rád, ale ty to víš, jako herce, ale hlavně jako člověka," vzkázal Kačerovi do hereckého nebe Pucholt. Pak ve zlaté kapličce zazněla písnička Petra Skoumala Neopouštěj nás. Průběžně byl promítán sestřih a fotografie z divadelních, televizních i filmových rolí Jana Kačera. 

Pak naposledy spadla opona a zaplněné Národní divadlo dlouhé minuty tleskalo vestoje.

Kačer vystudoval divadelní režii na pražské DAMU, kterou absolvoval v roce 1960. Ve filmu debutoval v roce 1959 epizodní rolí v Probuzení Jiřího Krejčíka a první hlavní roli si zahrál ve filmu Smrt si říká Engelchen. Jeho prvním divadelním působištěm bylo ostravské Divadlo Petra Bezruče. 

Poté následovalo jeho angažmá v pražském Činoherním klubu, byl dokonce jedním z jeho zakladatelů. Působil také v Divadle E. F. Buriana a byl režisérem Divadla na Vinohradech. V letech 1990 až 2015 byl členem Činohry Národního divadla. Pravidelně se objevoval i v seriálech – zahrál si například v Ordinaci v růžové zahradě, Specialistech, Rodinných poutech nebo v seriálu Dáma a Král. Svou poslední roli ztvárnil v roce 2023 ve filmu Moc. Jeho manželkou byla česká herečka Nina Divíšková.

Na místě natáčel i štáb TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.