Udeří silný déšť, hrozí povodně. Ve třech krajích platí extrémní stupeň nebezpečí

Meteorologové varují před extrémními srážkami, které v úterý zasáhly zejména Zlínský a Moravskoslezský kraj. Výstraha, která je platná do úterní deváté hodiny, se vztahuje na Rožnov pod Radhoštěm a Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov a Třinec.

S deštěm se potýkají i jinde. Pro Bystřici pod Hostýnem, Luhačovice, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín, Zlín a Bohumín, Havířov, Karvinou, Kopřivnici, Nový Jičín, Orlovou a Ostravou je až do devíti hodin platná výstraha před velmi vydatným deštěm.

"V Beskydech a okolí spadlo od večera 60 až 140 mm srážek. V zasažené oblasti nadále prší, ale srážky již slábnou," uvádí meteorologové. Varují před sníženou viditelností a rizikem aquaplaningu. Zároveň upozorňují na riziko podmáčení a následných sesuvů půdy a snížení stability stromů.

[chooze:article;value:558412]

Na několika místech hrozí i povodně. Extrémní stupeň ohrožení hlásí meteorologové pro Vsetín ve Zlínském kraji, kde výstraha platí do úterní 10. hodiny, a Domažlice, Horšovský Týn a Stod v Plzeňském kraji, kde je v platnosti do úterních 12 hodin. Do úterních 18 hodin je pak výstraha před extrémním povodňovým nebezpečím platná pro Třinec v Moravskoslezském kraji.

Výstraha před vysokým povodňovým nebezpečím je do 12 hodin aktuální pro Blovice, Klatovy, Nepomuk, Plzeň a Přeštice v Plzeňském kraji a Bohumín, Český Těšín a Karvinou v Moravskoslezském kraji, kde platí do 18 hodin.

Nízký stupeň nebezpečí hlásí meteorologové pro Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Meziříčí ve Zlínském kraji a Frýdek-Místek, Havířov, Jablunkov, Orlovou a Ostravu v Moravskoslezském kraji do úterních 18 hodin. Dále pak pro Beroun, Černošice, Hořovice a Rakovník ve Středočeském kraji, Kralovice a Rokycany v Plzeňském kraji a pro Prahu, kde jsou výstrahy platné do středečních 12 hodin.

Extrémní počasí drtí i další evropské země. Německo hlásí už čtyři mrtvé:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.