Robert Fico chce vystoupit s projevem. Může to udělat nejpozději ve středu

Dva týdny po atentátu, při kterém utrpěl slovenský premiér vážná zranění, byl Robert Fico minulý týden letecky transportován z banskobystrické nemocnice do Bratislavy do domácí péče. V pondělí ho ale opět převezli do nemocnice svatého Michala v hlavním městě. Podle webu tvnoviny.sk tam musel zůstat několik hodin.

Proč byl v nemocnici, ale není jasné. V domácí péči se o něj starají právě lékaři tohoto zdravotnického zařízení. Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák bez bližších detailů uvedl, že Fico podstupuje rekonvalescenční a rehabilitační procedury. Premiér má poškozené trávicí a pohybové ústrojí.

​Kaliňák zároveň řekl, že zotavování premiéra si vyžádá ještě nějaký čas. Přesto věří, že Fico se už brzy ukáže na tiskové konferenci. Člen vládního Směru Luboš Blaha podle Denníku N dokonce uvedl, že předseda vlády za měsíc poletí do Číny.

[chooze:article;value:556330]

Podle portálu tvnoviny.sk se ale očekává, že se slovenský premiér tento týden objeví alespoň na sociálních sítích, aby podpořil svoji stranu před eurovolbami. Mohlo by se tak stát nejpozději ve středu, ve čtvrtek totiž začíná předvolební moratorium.  

Podle deníku SME Úřad na ochranu ústavních činitelů po návratu Fica do Bratislavy zpřísnil režim kolem premiéra. Ještě v pátek se mohli novináři v okolí  domu, kde bydlí, volně pohybovat, fotografovat a natáčet, od pondělí už to možné nebylo. "Rozsah, formy a metody této ochrany jsou pod stupněm utajení, proto se k podrobnostem nelze vyjadřovat," sdělil listu mluvčí úřadu Matej Neuman. 

Na Roberta Fica v polovině května střílel útočník po výjezdním zasedání vlády v Handlové, když se chtěl premiér pozdravit s lidmi na náměstí. Atentátník Juraj C. je obviněný kvůli podezření ze spáchání trestného činu pokusu o úkladnou vraždu. Několik posledních dní ale tráví na psychiatrii v nemocnici trenčínského vězení. Přesný důvod není znám. 

Kluci asi podcenili výcvik. Experti hodnotí chování Ficovy ochranky (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.