Krach cestovky se dotýká stovek Čechů. Musíme za pobyt znovu zaplatit, zlobí se

"Báli jsme se, že se nedostaneme domů. Naše dovolená dnes totiž končí, odlétáme v noci, přesněji ve středu ve tři ráno," svěřil se v úterý ráno TN.cz pan Ladislav Duba, který si až do pondělního odpoledne plnými doušky užíval pobyt v Egyptě. Pak zničehonic přišla zpráva, že cestovka, se kterou odjeli, krachuje. Česká cestovní agentura Airstop.cz, prostřednictvím které si zájezd pořídil, ho o situaci informovala e-mailem. 

"Velmi doporučujeme, abyste si v dostatečném předstihu před cestou zpět ověřili u vašeho delegáta, zda s vámi počítají pro transfer na letiště a zda platí i vaše zpáteční letenka. Kontakt na delegáta jsme vám poslali spolu s cestovními doklady a měli jste jej dostat i při nástupu na transfer," stojí v e-mailu cestovní agentury. "Více informací v tuto chvíli nemáme k dispozici a nesdělíme vám je ani po telefonu. Jakmile budeme vědět cokoli dalšího, sami vás budeme informovat opět e-mailem," uvedla dále. 

Zaplaťte, požaduje recepce

To panu Ladislavovi na klidu nepřidalo. Delegát FTI je ale podle jeho slov nakonec opravdu ujistil, že noční odvoz na letiště platí. "Užíváme si proto poslední chvíle u moře. Ve čtvrtek už musím být opět v práci, tak nás snad už žádné další nepříjemnosti nepotkají," zadoufal český turista.

Odpoledne ale Ladislavovi zavolali z recepce hotelu s tím, že musí zaplatit celý pobyt. "Pak si to prý máme vyřídit s cestovkou a pojišťovnou," řekl rozzlobeně. Cestovní agentura Airstop.cz na dotazy TN.cz do vydání článku nereagovala. 

[chooze:article;value:558507]

"Delegát FTI nezvedá telefon a neodepsal. Potom jsme volali do Airstop a ti nám řekli, ať zaplatíme, že to pojišťovna někdy vrátí. Letenky domů bychom prý znovu platit už neměli," sdělil dále s tím, že na recepci to kvůli vzniklé situaci pořádně vře. 

Spolupráce s pojišťovnou

V Česku prodávala zájezdy cestovní kanceláře FTI řada zprostředkovatelů, kromě Airstop.cz také například Invia. "Zájezd od krachující německé CK FTI, který zatím nebyl zrealizován, má od nás v tuto chvíli zakoupeno zhruba tisíc klientů z ČR. Celkem může být podle našich odhadů postiženo zhruba 1 500 klientů, kteří si koupili zájezdy FTI přes české zprostředkovatele, plus další klienti, kteří si koupili zájezd od FTI přímo na webu CK," informovala TN.cz mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Upřesnila, že vtuto chvíli je prostřednictvím Invia na dovolené, organizované CK FTI, necelá stovka Čechů. "Klienty průběžně informujeme a poskytujeme jim rady, ať už se jedná o poradenství ohledně zrušení jejich dovolené, nebo služeb, výběru nového zájezdu či spolupráci spojišťovnou," řekla mluvčí. 

Prohlášení o úpadku ještě nemusí nutně znamenat, že zájezd bude zrušen. Prozatímní insolvenční správce, vedení cestovní kanceláře a insolvenční pojistitel (pojišťovna) společně rozhodnou, které cesty se mohou uskutečnit a které ne. "Existuje také možnost, že daný zájezd převezme jiný operátor nebo jej dokončí insolvenční pojistitel. Pokud je pobyt zrušen nebo změněn, obvykle během několika dnů klient obdrží přímé oznámení e-mailem od cestovní kanceláře, insolvenčního správce nebo insolvenčního pojistitele," upřesnila mluvčí agentury Invia.  

[chooze:article;value:557155]

Společnosti FTI Group podaly návrh na insolvenci v pondělí. Telefonické hovory zákazníků ale zřejmě neberou konce. "Z důvodu zvýšeného objemu hovorů momentálně nejsme schopni přijímat všechny hovory. Usilovně pracujeme na rozšíření naší kapacity. Pokud je to možné, zavolejte nám znovu později," píše se na webových stránkách společnosti.  

Klienti, kteří si rezervovali zájezd nebo jednotlivé služby cestovního ruchu (let, hotel, transfery) prostřednictvím cestovních kanceláří FTI, 5vorFlug nebo BigXtra, s datem odjezdu nebo čerpání služeb od pondělí 3. do středy 5. června FTI na svých stránkách informovala, že společnost tyto služby zrušila.

Německé ministerstvo zahraničí přislíbilo rekreantům podporu, napsal deník Die Zeit. Ministerstvo je v úzkém kontaktu s Německým cestovním svazem a Fondem cestovního pojištění prostřednictvím svého krizového týmu, aby si udělalo přesný obrázek o situaci. Německý cestovní ruch a fond cestovního pojištění by se postaraly o repatriaci a podporu postižených turistů.  

Pokud jste klienty českých cestovek, které vám zprostředkovaly dovolenou od zkrachovalé německé FTI Touristik, a potýkáte se s problémy, napište nám na e-mailovou adresu zpravy@nova.cz.    

Komplikace na dovolené. Majitele elektroaut rozčílilo kontroverzní nařízení (2/6/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.