Ze zatopených domů tahali hasiči 10 lidí. Všude voda a bahno, zoufají si obyvatelé

Voda se valila ulicemi, trhala asfalt, lámala stromy a za sebou nechávala spoušť a vrstvy bahna. "Přišlo to hrozně rychle, bylo to hrozné. Nejhorší asi bylo to, že u můstku se zastavily klády a všechno to šlo k nám na dvorek. Bahno i voda. Měli jsme to pod okny. Naštěstí teda můžu říct, že v baráku to nemáme. Ale v garáži jsou škody také velké," řekla TV Nova obyvatelka Štěnovic Pavla.

Voda odnesla také osobní auto, které se zaseklo pod mostem a hasiči ho museli vyprostit pomocí bagru. "Ve Štěnovicích jsme dokonce zachraňovali deset osob. Z toho jednu pomocí podvěsu vrtulníku za asistence našeho leteckého záchranáře," uvedl mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar.

[chooze:article;value:558399]

​"Osm lidí jsme zachraňovali tím, že jsme jim pomáhali z oken se následně dostat do bezpečí. Jednu osobu jsme zachraňovali pomocí nastavovacích žebříků, ze kterých jsme vytvořili improvizovaný most," sdělil mluvčí Poncar.

Od pondělního rána celá vesnice počítá škody a odklízí následky povodně. Obyvatelé odčerpávají vodu, odstraňují bahno i naplavené věci.

"Je tady šílená spousta práce, spousta bahna, odbahnění. Už včera jsme odčerpali vodu. Tu jsme čerpali vlastně celý den asi do noci. Celou dobu pracujeme," popsal v pondělí obyvatel Štěnovic odklízení následků velké vody.

"Teď tady pomáhají hasiči. Dáváme dohromady nějakou dobrovolnickou aktivitu. Teď především spouštíme dobrovolnou sbírku úklidového materiálu. Potřebujeme samozřejmě košťata, lopaty a všechny tyto věci," popsal starosta Štěnovic Jan Polívka (za STAN).

Povodeň poničila přibližně 30 domů. Škody půjdou do milionů korun. Další deště ale ještě mohou přijít.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.