Velká německá cestovka hlásí bankrot. Dopadne to i na zájezdy českých turistů

Třetí největší evropská cestovní skupina FTI je ve finančních problémech. FTI Touristik GmbH, mateřská společnost skupiny FTI, podala v pondělí návrh na zahájení insolvenčního řízení u Okresního soudu v Mnichově, informuje deník Die Zeit.

"V současné době se na plné obrátky pracuje na tom, aby již započaté cesty mohly být dokončeny podle plánu," uvádí se v prohlášení, které společnost vydala. Cesty, které ještě nezačaly, by od úterý 4. června pravděpodobně již nebylo možné uskutečnit, nebo jen částečně.

Insolvence cestovní kanceláře se dotkne také českých turistů. "Ovlivní to i tuzemské turisty. Máme klienty, kteří si od FTI koupili přes nás zájezd, ale v tuhle chvíli nelze říci, kolika Čechů se to týká," řekla TN.cz mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

[chooze:article;value:558183]

Podle informací německých médií je insolvenční návrh přímo dotčen pouze značkou cestovní kanceláře FTI Touristik. Následně by však byly podány odpovídající žádosti i pro další společnosti ve skupině. Postiženým rekreantům má nyní pomoci fond na ochranu cestovního ruchu, který vznikl v roce 2021. upřesnil web sueddeutsche.de

​Společnost přitom během pandemie covidu obdržela celkem 595 milionů eur (v přepočtu zhruba 14,7 miliardy korun) státní podpory z Fondu ekonomické stabilizace (WSF). V té chvíli se zdálo, že budoucnost má zajištěnou.

Konsorcium vedené americkým finančním investorem Certares chtělo převzít skupinu FTI za jedno euro a vložit do společnosti nový kapitál. Dohodu ještě musely schválit hlídací orgány hospodářské soutěže.

Skupina FTI má v současné době podle deníku Die Zeit 11 tisíc zaměstnanců a je třetí největší evropskou cestovní společností za TUI a DER Touristik. Jejím hlavním akcionářem byla v poslední době egyptská investorská rodina Sawiris.

Komplikace na dovolené. Majitele elektroaut rozčílilo kontroverzní nařízení (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.