Svědci popsali zásah bleskem. Viděla jsem, jak to odhodilo dceru, líčila Pavla

Na oslavě dětského dne v zámeckém parku ve Vratislavicích nad Nisou do skupiny lidí schovaných u stromu dvakrát udeřil blesk. Záchranná služba aktivovala traumaplán. "Většina pacientů po poranění výbojem z blesku měla pouze nějaké přechodné poruchy rytmu a poruchy vědomí, nebyla tam žádná popálení a ani žádná zranění, která by si způsobili pádem," uvedl zástupce přednosty Traumatologicko-ortopedického centra liberecké nemocnice Martin Křivohlávek.

Pan Jakub s paní Pavlou přišli na oslavy dětského dne do Vratislavic se svými dvěma dětmi. Teď skončili na liberecké kardiologii. "Přišel záblesk, rána, která nás srazila k zemi, ale měli jsme to štěstí, že jsme se zvedli. Začali jsme kontrolovat děti, zda jsou v pořádku. Syn byl v kočárku a toho se to nedotklo," popisoval pan Jakub.

[chooze:article;value:558390]

"Já jsem viděla přítele i dceru, jak je to odhodilo. Dcera plakala a křičela a syn byl asi v šoku, protože ten nedělal vůbec nic," dodala paní Pavla.

"Kolem mě popadali lidi na zem, pak přišla druhá rána a ta mě trochu skolila. Brnělo mě tělo, nohy mě brněly a měl jsem horkost, ale jinak přitom působil adrenalin," povyprávěl Václav.

Na místě bylo soukromě i několik lékařských pracovníků s rodinou. Mezi nimi třeba zdravotní sestra z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Markéta nebo Tomáš, který je pilotem záchranářského vrtulníku. Tomu se na hrudníku objevily i tzv. Lichtenbergovy obrazce, které jsou typickým poškozením kůže po zásahu bleskem.

[chooze:article;value:558343]

"Mám takové útržkovité vzpomínky, kdy jsem začal divně vidět a začal jsem si uvědomovat, že se něco děje, a v ten okamžik jsem začal padat na zem. Děti nedostaly zásah, byť stály v blízkosti nás, ale byly pouze v šoku. Teď se cítím dobře a nabitý energií a už se těším domů," řekl Tomáš.

"Zahájili jsme na místě resuscitaci u mladé slečny, která byla v bezvědomí. Slečna se potom probudila, takže když už byly slyšet sirény, tak jsem opustila místo a běžela jsem pomáhat dalším lidem. Ta pomoc zdravotníků v civilu na místě v ten první moment byla důležitá," pronesla Markéta.

Pacienti po nedělním zásahu bleskem byli převezeni do liberecké nemocnice. Většina z nich byla propuštěna během pondělka do domácího léčení. Dva dospělí jsou také hospitalizováni v jablonecké nemocnici a 11letá dívka v pražském Motole.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.