Stovky výjezdů a zablokovaná doprava. Česko zasáhly silné povodně, hrozí další

[chooze:gallery;value:36084]

S nepřízní počasí se vypořádává i Plzeňský kraj. V úseku Starý Plzenec – Plzeň-Koterov je zastaven provoz. Omezení by mělo skončit 4. června. Kvůli nepřízni počasí nejezdí vlaky ani mezi Jincemi a Lochovicemi, a to až do pondělní 18. hodiny. Podobná situace je i v úseku Poběžovice – Klenčí pod Čerchovem, kde by měl být provoz obnoven až od pondělních 23:30 hodin.

Kvůli záplavám měli hasiči z Plzeňského kraje napilno už o víkendu. "Za sobotu a neděli jsme zasahovali u 266 událostí v souvislosti s dešti. Nejvíce na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. Jen čerpání vody z objektů a komunikací si vyžádalo 147 výjezdů. Zbylé události se týkaly uvolňování propustků, koryt potoků, monitoringu stavu vody na tocích," uvedli na sociální síti X

"Několikrát jsme zachraňovali osoby. Ve Starém Plzenci šlo o rodinu uvězněnou v automobilu ve vodní laguně. Ve Štěnovicích zasahoval letecký záchranář při vyzvednutí osoby uvíznuté v zaplavené oblasti. Dále jsme ve Štěnovicích zachraňovali z domů okny osm osob a jedné ženě jsme pomohli dostat se přes vodu pomocí nastavovacích žebříků," doplnili. 

V Jihomoravském kraji se hasiči museli vypořádat se zaplavenými sklepy. Zasažena byla hlavně obec Brťov-Jeneč na Blanensku. "Zatopeno bylo celkem šest domů," uvedli hasiči. Vodu se jim nakonec podařilo odčerpat, a majitelé se tak mohli vrátit do svých domovů.

[chooze:article;value:558304]

​Problémy hlásili i hasiči z Královéhradeckého kraje. "Hned na několika místech ve Smiřicích na Královéhradecku pomáhaly jednotky hasičů odčerpat vodu ze sklepních prostor u rodinných i bytových domů," informovali. Voda ohrožovala rodinné domy i v Černilově. Hasiči tam proto rozmístili pytle s pískem a vodu odčerpali.

Meteorologové ale upozorňují na nebezpečí způsobené nepříznivým počasím i dále. Až do pondělní 12. hodiny je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi. Na Radbuze a jejích přítocích přetrvává třetí stupeň povodňové aktivity.

Do pondělní 20. hodiny platí výstraha před bouřkami. "Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 40 mm a menšími kroupami," upozorňují meteorologové.

Silné bouře zasáhly i USA. V Texasu zemřelo nejméně devět lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.