Nemocnice uvolnila informace k lidem zasaženým bleskem. Jeden zůstává na JIP

[chooze:gallery;value:36086]

Většinu zraněných po zásahu bleskem v Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou transportovali záchranáři do Krajské nemocnice Liberec. Všichni jsou podle zástupce přednosty Martina Křivohlávka z Traumatologicko-ortopedického centra mimo ohrožení života. 

"Do nemocnice jsme přijali 19 osob, 15 jich bylo přijato v rámci traumaplánu, jeden byl přijat mimo traumaplán, další tři osoby se dostavily do nemocnice na doporučení zdravotníků. Jednalo se celkem o deset dospělých a devět dětí," uvedl. 

"V aktuální chvíli jsou všichni pacienti mimo ohrožení života, včetně všech dětí, které jsme přijali do našeho zdravotnického zařízení. Většina pacientů bude pravděpodobně během dnešního dne propuštěna do ambulantní léčby," doplnil.

"Nejtěžší zranění se týkala poruchy hybnosti, kdy u jedné dámy, která je teď na jednotce intenzivní péče chirurgického typu, přetrvává porucha hybnosti pravostranných končetin, ale postupně se to upravuje," uvedl primář oddělení urgentní medicíny Petr Kašák s tím, že její stav se zlepšuje. Zpočátku ale nebyla schopná pohybovat nohama a zároveň pravou rukou.

[chooze:article;value:558381]

Pacienti utrpěli poranění způsobená pádem, elektrickým výbojem či poruchy rytmu. "U žádného nebyli žádné hlubší popáleniny," uvedl Křivohlávek a dodal, že "u většiny pacientů se jednalo o krátké poruchy vědomí, případně drobné poruchy hybnosti. Jeden z pacientů byl resuscitován na místě". Dvě děti měly neurologické příznaky. 

​​Další dva zraněné převezli záchranáři do nemocnice v Jablonci nad Nisou. "Oba přijatí pacienti jsou ve stabilizovaném stavu," uvedla v pondělí v ranních hodinách mluvčí tamní nemocnice Jana Luňáková. Posledního zraněného záchranáři letecky transportovali do Fakultní nemocnice v Motole.

Incident se stal v neděli na oslavách Dne dětí v libereckém zámeckém parku. Po úderu bleskem se tam zranilo 20 lidí, a to včetně několika dětí. Na místě zasahovali hasiči, policisté i záchranáři, kteří vyhlásili traumaplán prvního stupně. Několik zraněných museli resuscitovat.

O události jsme informovali i v nedělních Televizních novinách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.