Jednotné přijímací zkoušky: Systém tří škol je nesmysl, tvrdí ekonom

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí je však s průběhem přijímacích zkoušek spokojený. "Všechno proběhlo, jak mělo. Mohlo se pokazit strašně moc věcí a nepokazilo se skoro nic. Co se týče pohledu veřejnosti a rodičů, tak tam nebyl v podstatě jediný zádrhel. Všechno fungovalo," uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct.

Podobně optimisticky vidí průběh přijímacích zkoušek i ekonom a odborník na školství a výzkum Daniel Münich. "Myslím si, že většina z těch aktérů – včetně vedení škol – může být spokojená. Bohužel ne ti, kteří stále visí v tom prvním a dalších kolech," dodal.

Správně nastavená podle Krejčího bylo letos i obtížnost přijímacích zkoušek. "Není to ověřovací zkouška, ale rozřazovací zkouška. Slouží pouze k tomu, aby se žáci seřadili do pořadí a škola si vybrala svých 60 nejvhodnějších, kteří na ni půjdou studovat," vysvětlil.

Velkým problémem, o kterém se v souvislosti s letošními přijímacími zkouškami mluvilo, bylo, že někteří ředitelé nezadali správně výsledky zkoušek do systému DiPSy. "Skoro všechny tyto chyby jsme včas opravili, takže se to nedotklo uchazečů ani rodičů. Přidalo to práci nám a školám. Řada škol to pořadí uchazečů stanovovala poprvé. Pro příští rok je to poučení pro všechny strany," řekl Krejčí.

[chooze:article;value:558206]

Do příštího roku však Cermat systém přijímacích zkoušek zásadně měnit nebude. "Ta asi nejviditelnější změna, kterou bychom chtěli udělat, je to, že bychom zrušili přihlášku výpisem, tu takzvaně hybridní. Zůstala by jen plně elektronická a papírová verze," uvedl ředitel společnosti. Tato změna je ale podle něj vázaná zákonem.

Podle Münicha by navíc měli testy skládat všichni žáci devátých tříd – nejen ti, kteří se chystají na maturitní obory. "My potřebujeme obzvláště vědět o těch žácích, kteří se nehlásí na maturitní obory. Jestli mají ve vzdělávání nějaký problém, nebo naopak žádný nemají, ale nikdo jim neřekl, že by se na maturitní obor mohli přihlásit," vysvětlil ekonom.

Zrušit by se podle něj měl i systém tří škol, na které se žáci devátých tříd mohou hlásit. "Systém bude spravedlivý i při 20 školách," zdůraznil. S tím, že by si žáci podávali přihlášky až ve chvíli, kdy bude znát výsledky testu, souhlasí i ředitel Cermatu.

[chooze:article;value:557695]

"O tom, že je to našim cílem, mluvím už od minulého roku. Sedíme nad tím s odpovědnými lidmi na ministerstvu a v podstatě všichni jsou pro. Jsou pro i ředitelé středních škol a odborná veřejnost. Určitě je to na pořadu dne, ale nedá se to stihnout do příštího roku," řekl. Tato změna tak podle něj nastane nejdřív za dva až tři roky.

Celkově se letos na střední školy nedostalo asi šest tisíc uchazečů, z toho čtvrtina připadá na Prahu. Hlavní město vychází špatně především proto, že se tam hlásí i žáci ze Středočeského kraje. Odborníci tak radí, že by se měly navyšovat kapacity všeobecného vzdělání tam, kde děti studovat chtějí. A opoziční politici vidí chyby především na straně vlády. Resort školství se tomuto nařčení ovšem brání.

"To je výsostně problém nedostatečné kapacity a zájmu uchazečů nebo rodičů o jednotlivé typy škol. Mluví se hlavně o nedostatku gymnázií," řekl Krejčí. "Vyžaduje to centrální koordinaci. Je to role ministerstva. Zřejmě to bude vyžadovat i zákonné změny," uzavřel Münich.

Celý díl pořadu si poslechněte zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.