Unikátní Dům přírody otevřeli v Hodoníně. Přímo v místech, kudy prošlo tornádo

Hodonínský Dům přírody je taková unikátní a hodně netradiční přírodovědná učebna, která vyrostla přímo v místě, kde po sobě před třemi lety tornádo zanechalo spoušť.

To poničilo jak původní budovu Domu přírody, tak celé okolí. Ta nová je inspirována nedalekou Národní přírodní památkou Hodonínskou Dúbravou. V ní se vyskytují mimořádně ohrožené a vzácné druhy živočichů i rostlin. Třeba jedinečný světlý les.

[chooze:article;value:558126]

"Ten přírodní les je prostě světlý, protože je tady málo živné půdy především na písčitých základech. Dohromady to tady vytváří unikátní celek, který v podstatě nemá v české republice obdoby," říká ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

A všechno, co je vidět v rezervaci, je vidět i v Domě přírody. "Máme expozici vnitřní a vnější vzácné fauny a flory. Zejména dětem předáváme cenné poznatky interaktivní a zábavnou formou," popisuje Štěpánka Komárková. Právě rodinná Nadace Karel Komárek Family Foundation je donátorem projektu.

Nebylo to zadarmo. Dům přírody vyšel na 110 miliónů korun. Projekt podpořila i nadace manželů Komárkových Karel Komárek Family Foundation. A hned na první den otevření přišly stovky návštěvníků.

[chooze:article;value:529042]

"Pro mě je to osobní záležitost, protože jsem se narodil v tomto městě. Tornádo, které přišlo a celé město zpustošilo, bylo určitým impulsem," uvedl třetí nejbohatší Čech Karel Komárek. "Je to první dokončený projekt po tornádu," sdělil hodonínský starosta Libor Střecha (Pro Hodonín).

Rozjeté jsou desítky podobných projektů, všude, kudy se prohnalo ničivé tornádo. "Je to už skoro půl miliardy korun," vypočítal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Obnova zpustošené lokality by měla být hotová do roku 2030.

Přírodovědci natočili v Českém Švýcarsku unikátní záběry. Ukazují hnízdění sokola (22/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.