Klasická jména už Čechy nezajímají. Vladimíra nahradili Theo s Williamem

"Mezi křestními jmény narozených chlapců byl v roce 2023 Jakub na první příčce potřinácté v řadě. Jeho prvenství začalo už v roce 2011, kdy v oblíbenosti přeskočil do té doby nejpopulárnějšího Jana," uvedl Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jan se vloni propadl až na třetí místo, druhou příčku obsadil Matyáš.

"Dívčím jménům opět vévodila Eliška a první příčku si v roce 2023 udržela už podvanácté za sebou. Druhou příčku obsadila Viktorie, jejíž popularita v posledních letech rychle stoupá," řekl. Viktorie se přitom do první desítky nejpopulárnějších dívčích jmen dostala poprvé teprve v roce 2014.

"Po Elišce a Viktorii dostávaly narozené dívky nejčastěji jméno Anna. Ta byla třetí podruhé za sebou, mezi lety 2017 a 2021 se v oblíbenosti dívčích jmen držela na druhé pozici," doplnil Rojíček.

V regionálním srovnání byl loni Jakub nejoblíbenější celkem v 11 krajích. Jen v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji ho předběhl Matyáš. Stejně tak si vedla Eliška. Pouze v Praze a Pardubickém kraji se na prvním místě umístila Anna. Na Vysočině se pak Eliška s Viktorií o prvenství dělily.

[chooze:article;value:557396]

Některá jména se pak v žebříčku oproti roku 2022 výrazně propadla, jiná naopak poskočila nahoru. Například jména Vladimír a Ivan si pohoršila o 23 příček. O 22 míst si pak polepšila jména Theo a William.

"Mezi dívkami z první stovky v roce 2023 byla jednoznačně největším skokanem Isabela. Od roku 2022 poskočila v pořadí o neuvěřitelných 52 příček. Dalším významným skokanem byla Olivie, která poskočila o 35 příček. Naopak největší propad z první stovky jmen v roce 2022 doznaly Monika a Melanie, obě o 31 příček," prozradil Rojíček. 

[chooze:article;value:557133]

Pořadí některých jmen se výrazně lišilo mezi velikostními skupinami obcí. "Například Štěpán se umístil v nejmenších obcích na 11. příčce, ve středně velkých městech na 14. a v největších městech na 23. příčce. Mezi dívčími jmény to podobně bylo u Marie, která zaujala 15., 22. a 23. příčku. Tato jména tak byla o něco populárnější v menších obcích než ve větších a největších městech," uzavřel předseda ČSÚ.

Opačný trend se týkal například jmen Daniel a Sára. Tato jména naopak pro své děti častěji volili rodiče ve větších městech.

Pluto nebo Chimamanda. Městský úřad ukázal nejneobvyklejší jména dětí (01/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.