Začal třetí den mimořádné schůze, poslanci řeší důchodovou reformu

Třetí den jednání poslanců o důchodové reformě začal v devět hodin ráno. Nejpozději večer se bude hlasovat o prvním čtení. Na pátek už je naplánovaná jiná schůze.

Krátce po deváté hodině dopoledne je do rozpravy přihlášeno 26 poslanců. Místa vyhrazená pro členy vlády zejí prázdnotou, ještě před prvním vystoupením byl ale na místě premiér Petr Fiala (ODS).

V předloženém návrhu vláda řeší například věk odchodu do důchodu, který by se měl zvyšovat nad hranici 65 let, nebo snížení úrovně valorizací penzí.

Úterý a středa přinesly projevy koaličních i opozičních poslanců. Podle člena sněmovního sociálního výboru Viktora Vojtka (STAN) je český důchodový systém solidární: "Pro ty, kteří jsou během svého ekonomicky aktivního života nízkopříjmoví, pořád nabízí důchod, který je v poměru k jejich předchozím příjmům relativně vysoký." Náhradový poměr je aktuálně asi 48 procent.

​"Změny, které reforma přináší, se nejvíce týkají mladších ročníků, které mají čas se připravit. Za vlády naší koalice rostly důchody nejrychleji v historii," řekl v úterý ve Sněmovně premiér Fiala.

[chooze:article;value:557734]

​Poslanec Radek Vondráček (ANO) poznamenal, že je důležité začít vést debatu o tom, jak zvýšit porodnost. "To je jediné důchodové pojištění, které tisíce let funguje," prohlásil v Poslanecké sněmovně.

Opozice s navrhovanými změnami v důchodech nesouhlasí. Podle poslance a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je reforma jen cestou k tomu, jak chce vláda okrást nynější i budoucí penzisty. "Fialova vláda sice mluví o nějaké reformě penzí, přitom to není nic jiného než prachsprosté snižování valorizace důchodů a zvyšování věku odchodu do důchodu," pronesl v úterý.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.