Na Charkov stále padají ruské rakety. Švédsko poskytne pomoc za miliardy

Charkov je druhé největší město Ukrajiny. V posledních dnech čelí častým ruským útokům. O víkendu srovnaly se zemí tamní obchodní centrum. Dnes nad ránem byla ukrajinská protivzdušná obrana úspěšnější. I tak se ale zranili čtyři lidé.

Postup Rusů v Charkovské oblasti, kteří chtějí prolomit obranu v okolí klíčového města, se snaží zastavit i vojáci 57. motorizované pěší brigády.

"Nenarodil jsem se jako voják ani jako člověk, který chce zabíjet. Chci ale vydržet až do konce a udělat vše, co bude v mých silách, abych zahnal nepřítele a zajistil, že už se sem nikdy nevrátí," prohlásil ukrajinský voják bojující na frontě v Charkovské oblasti.

[chooze:article;value:557490]

​Ukrajině nyní pomoc přislíbilo Švédsko, které chce zemi poskytnout balíček vojenské pomoci ve výši přibližně 28,5 miliardy korun.

"Švédsko poskytne Ukrajině speciální letouny s radary, obrněná vozidla a granáty. Celkový objem balíčku je téměř 1,2 miliardy eur. Děkujeme, Švédsko," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zastrašit Rusko se snaží i NATO. V Litvě se teď koná rozsáhlé vojenské cvičení, kterého se účastní i němečtí vojáci. Kolem 4 800 z nich by mělo být v rámci stálé mise v Pobaltí plně připraveno k boji do roku 2027.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.