Mostem projedou za rok jen dva vlaky. Stál sto milionů korun

Jediný zdvižný most ve střední Evropě stál 100 milionů korun. Jeho stavba se plánovala deset let a teď se ukazuje, že tu možná ani být nemusel, protože vlaky po něm nejezdí.

Speciální tisícitunový jeřáb přivezlo do Lužce 43 kamionů. Ten pak unikátní most uložil na čtyři supersilné hydraulické válce. Přibyl kilometr tratě, nová zastávka a pak přišlo jedno velké nic.  

[chooze:article;value:557860]

​"Zrušil se vlak a místo něj se posílila autobusová doprava, která se snaží suplovat ten vlak," vysvětluje starosta Lužce nad Vltavou Jaroslav Kerpl (nez.).

"To stálo takovejch peněz. Vše se to dalo tady do pořádku a teď se to nevyužívá. To musíme odsoudit," tvrdí obyvatelé Lužce .

Politici si navzájem vyčítají, kdo za to může. Jediné, v čem se shodnou, je, že jde o zmařenou investici. "Z pohledu osobní železniční dopravy to nedává absolutně smysl. Ten počet cestujících tam byl dlouhodobě příliš nízký," uvažuje Petr Borecký (STAN), radní pro dopravu Středočeského kraje.

"Já bych jenom dodal, že všechny lokálky jsou ekonomicky neefektivní. Ale takhle zmařit investici? Já jsem se s tím ještě nikdy nesetkal," diví se bývalý ministr dopravy a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Letos se most využije dvakrát. A to pro jízdu výletního vláčku Cyklohráčku, který do malebné obce přiveze turisty. "Jednou v červenci, jednou v srpnu. Jinak sem jezdí akorát České dráhy sekat trávu," upřesňuje starosta Lužce nad Vltavou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.