Česko zaplavily mšice. Co nezmrzlo, to sežerou, pláčou zahrádkáři

[chooze:gallery;value:36044]

Mšic je ​letos více, než je obvyklé. Navíc v roce, kdy velkou část úrody poškodily jarní mrazy, které přišly po letních teplotách. "Mšic je letos opravdu nadprůměrné množství. Jejich současné počty odpovídají výskytům, které byly v minulých letech zaznamenávány ve druhé polovině června. Zatím nelze hovořit o přemnožení, ale o uspíšeném vývoji," řekla TN.cz tisková mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková.

Za nadprůměrným množstvím stojí letošní mírná zima. "Kromě zhruba týdne nízkých teplot v dubnu (to období si všichni pamatujeme, protože připravilo většinu zahrádkářů i velkopěstitelů ovoce o téměř celou úrodu) bylo po vylíhnutí mšic z vajíček velmi příznivé počasí pro jejich další vývoj," doplnila Kršková.

Příznivé podmínky pro mšice vytvořily i jarní mrazy, které zničily téměř celou úrodu. "Tu energii, kterou by stromy dávaly do ovoce, teď dávají do nových výhonů, a to je příležitost pro mšice. Ve výhoncích je pro ně hodně šťávy, hodně cukru a hodně energie. Mají možnost se na nových výhonech množit více a rychleji, než když je ovoce," popsal Ivan Dvořák z pěstitelské poradny Českého zahrádkářského svazu.

[chooze:article;value:554455]

​​"Letos je jich docela dost, ale byly i horší roky. Napadají všechno – ovocné stromy, rybíz i okrasné květiny, hlavně růže nebo slunečnice. Určitě je jich více než loni," řekla TN.cz zahrádkářka z Pardubic.

​​"Mšice jsou savý hmyz, to znamená, že sají rostlinné šťávy a tím ochuzují rostliny o výživné látky a také o vodu. To je především v suchých letech pro rostliny velmi stresující a snižuje jejich vitalitu," vysvětlil specialista ÚKZÚZ na diagnostiku škodlivých organismů Svatopluk Rychlý. Mšice také mohou přenášet rostlinné viry. Ty rostlinám způsobují choroby, což výrazně snižuje kvalitu a množství plodů.

[chooze:article;value:555451]

​"Třeba bych doporučil příští rok nebrat letošní brambory vypěstované doma na výsadbu, protože v nich může být větší podíl viróz, hůř porostou, budou drobnější a nebudou pěkné," upozornil Dvořák.

Přípravky proti mšicím se prodávají v zahradních centrech, ale můžete si je vyrobit i doma. Dvořák ze zahrádkářského svazu doporučuje například výtažek z kopretin, pelyňku nebo stračky. Obsahují totiž látky, které mšice zabíjejí. Dále se podělil o více než 100 let starý recept na to, jak se mšic zbavit. Potřebujete na to sedm gramů "mazlavého" draselného mýdla a pět gramů síranu draselného. To povaříte v litru vody a můžete tím stříkat rostliny. "Tímto způsobem se dá udělat doma přípravek, který je bio, ekologický a ještě pohnojí," popsal Dvořák.

Mrazy letos zničily i úrodu ořechů. Promítne se to do cen cukroví. Podívejte se na květnovou reportáž TV Nova:​

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.