Ve Sněmovně se šňupal kokain, zjistila ochranka. Jurečka mluví o úletu

Na přelomu roku 2022 a 2023 našla ochranka na pánské toaletě v Poslanecké sněmovně důkazy o užití drogy. TN.cz to potvrdil mluvčí ochranné služby Tomáš Procházka.

Konkrétně mělo jít o papírek se zbytky bílého prášku. Následný test potvrdil, že šlo o drogu, konkrétně kokain. S informací přišly ve středu jako první Seznam Zprávy

​Ochranka drogu našla v době, kdy opozice zahájila obstrukce. Poslanci tak několikrát jednali dlouho do noci a v Poslanecké sněmovně i nocovali. "Ochránci bezprostředně po nálezu papírku dostali pokyn ke zvýšené ostražitosti zejména ve společných prostorách. Žádný obdobný incident jsme v následujícím období již nezaznamenali," uvedla policie na síti X.

[chooze:article;value:526538]

Příslušníci ochranky našli zbytky drogy na toaletě, jejíž zeď sousedí s jejich kanceláří. Přes zeď měli slyšet podezřelé klepání, které znělo jako porcování kokainu platební kartou. Vedení policejní ochranky nález drogy tajilo přes rok a půl. 

"Ochranná služba Policie ČR o této věci bohužel neinformovala vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny. Záležitost je v řešení Ochranné služby Policie ČR. Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek bude chtít znát podrobnosti od vedení Ochranné služby Policie ČR, která je zcela zodpovědná za řešení situace," odpověděla na dotaz TN.cz Martina Lustigová z tiskového odboru Sněmovny.

"Příslušné orgány Sněmovny standardně informujeme o všech mimořádných událostech, které mají vztah k přímému ohrožení bezpečnosti, což nebyl tento případ. O pravidlech vyrozumívání však budeme s vedením Sněmovny znovu jednat," doplnila policie.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu TN Live Kuloáry Napřímo řekl, že o tom neví víc, než se objevilo v médiích. Celé to označil za úlet. "Jestli tam nějaký takový pitomec je, tak budu rád, když se to dokáže vyšetřit," prohlásil. Na chodbách Sněmovny je podle něj velké množství kamer, které by mohly pomoci s vyšetřováním.

"Ochranná služba krátce po nálezu prohlédla záznamy z bezpečnostních kamer, ovšem ani ty neodhalily člověka, který papírek na WC přinesl, jelikož jde o značně frekventované místo," uvedla policie. Policie se bude zabývat i tím, jak se informace dostala do médií, protože všichni příslušníci policie jsou vázáni mlčenlivostí.

Češi vyrábí nejvíc pervitinu v Evropě. Regulaci drog musíme změnit, řekl v březnu v pořadu Za pět minut dvanáct expert na drogovou problematiku Viktor Mravčík:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.