Soudy zrušily jednání, podatelny mají zavřeno. Úředníci vyhlásili stávku

V Česku ve středu stávkují tisíce soudních úředníků. Jejich mzdy jsou ve srovnání s ostatními státními úředníky v průměru o 10 tisíc korun nižší. Nejhůř jsou na tom soudní zapisovatelky.

Kvůli středeční stávce se zrušila řada soudních jednání. Například manželé Chvátlinovi z Liberce se přišli k soudu rozvést. Zda se jim to podaří, ale není vůbec jisté. "My v 9:30 máme mít soud, takže uvidíme. Doufáme," řekli rozvádějící se manželé Chvátlinovi.

[chooze:article;value:557000]

​Jakub Vojtinyi přijel na podatelnu z 20 kilometrů vzdálené Chrastavy a má smůlu. Je zavřeno. "Já to mám z ruky, takže zas budu muset projíždět zbytečně naftu. Ale asi je to za dobrou věc, ne? Ekonomika jde dolů, všechno jde nahoru a i oni potřebují jíst, takže trošku to chápu," sdělil pan Vojtinyi.

Zaměstnanci Krajského soudu v Liberci vyplnili svými podpisy celkem 68 archů papíru. "Vedení soudu považuje požadavky stávkujících za oprávněné. My samozřejmě doufáme, že se domluvíme," uvedla mluvčí Krajského soudu v Liberci Karolína Francová.

Soudní úředníci jsou zodpovědní nejen za zápisy z líčení, ale rozhodují i o exekucích, platebních rozkazech nebo insolvencích. A delší stávka by mohla přinést třeba kolaps obchodního rejstříku, protože by podnikatelé nemohli zakládat firmy a uzavírat smlouvy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.