Reformu důchodů potřebujeme, jednání dopadlo nešťastně, hodnotí komentátor

Kamberský v rozhovoru upozornil, že důchodový účet je v těžkém minusu a do budoucna se to moc zlepšovat nebude. "V loňském roce jsme vybrali od lidí, kteří pracují, o 80 miliard korun méně, než kolik jsme zaplatili lidem, kteří berou důchody. Za zhruba těch 20 až 30 let tam bude třeba o 300 miliard korun méně, než kolik je potřeba zaplatit lidem, co celý život pracovali a teď chtějí být v důchodu," řekl Kamberský.

Upozornil ale na některé problémy spojené s parametrickými změnami. Například zvýšený odchod do důchodu u fyzicky namáhavějších profesí: "Nevěřím, že tady můj soused bude v 70 letech schopný bušit kladivem do auta jako automechanik. Česko má strašně moc průmyslu, to znamená často lidi, kteří fyzicky pracují, a ta míra únavy těla v šedesátce je prostě úplně jiná."

Změny v důchodovém systému sice myslí na takzvané náročné profese, tito zaměstnanci by mohli do důchodu dříve, seznam ale zdaleka nezahrnuje všechna náročnější povolání.

[chooze:article;value:554619]

Žádný stát také nemá podle Kamberského zkušenosti s posouváním důchodového věku dál a dál. "Nikdo neví, jak to bude fungovat, nikde není zkušenost s tím, že by lidé chodili do důchodu v 67 letech. Čili ta pravidla, jestli se dožijí důchodového věku, tak se ještě budou několikrát měnit," poznamenal.

Poukázal na to, že český penzijní systém je vzhledem k jiným zemím hodně unikátní v tom, že se lidé spoléhají téměř výhradně na peníze od státu. Mnoho lidí, asi třetina, také dostává důchod zhruba ve výši jejích předcházející mzdy.

"To jsou lidé, kteří dostali třeba 95 % nebo 80 % své čisté mzdy. Takže pro tyto lidi je docela výhodné jít do důchodu co nejdříve. A pak zároveň máme poměrně hodně důchodových daní, pro lidi, co vydělávají 100, 150, 160 tisíc. Bereme jim třetinu jejich příjmu, což třeba v Německu není," dodal.

[chooze:article;value:553345]

​Kamberský také upozornil na poněkud nešťastný průběh přípravy reformy: "Vláda se s opozicí dva a půl roku vůbec nebavila, upekla to celkem logicky mezi pěti stranami. A když už to bylo na konci zimy schválené, tak najednou velmi nešťastně do toho vstoupil pan prezident a řekl, že chce začít dělat dohodu mezi opozicí a vládou na nějakých základních principech."

Jednání se pak vlekla, a navíc do toho začala kampaň pro volby do europarlamentu. Podle Kamberského je tak zcela logické, že se opozice uprostřed volební kampaně nepodepíše pod něco, co se jejich voličům nelíbí a co s nimi vláda vůbec nekonzultovala: "I na ta jednání u prezidenta za celou vládu přišel jeden jiný ministr. To bylo opravdu velké neštěstí a postupně se opozice toho důchodového tématu chytla jako takového klacku, kterým teď v eurovolbách tluče vládu po hlavě a poměrně logicky na tom sbírá politické body."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.