Přijímačky se budou ještě měnit, říká Bek. Lišit by se mohly pro technické školy

"Kdyby ten rozpočet neodpovídal tomu, co já považuji za nezbytné tak bych pro něj nehlasoval. A kdybych byl přehlasován, tak bych asi nechtěl takový rozpočet hájit před veřejností a trvat na své pozici," řekl k tomu, jestli v úřadu zůstane, pokud nevyjedná více prostředků do školství.

Konkrétní částku ale zmínit odmítl s tím, že se jedná o předmět vyjednávání v hnutí STAN i ve vládě. Do budoucna by ale chtěl více podpořit vysoké školy, které čeká nápor silných ročníků. Prostor pro investice je podle něj i v infrastruktuře škol.

[chooze:article;value:557541]

Proběhlé přijímací zkoušky na střední školy ministr hodnotil spíše pozitivně, ale i tak by se podle něj měly nadále vyvíjet. Chtěl by například přesunout testy ze středních na základní školy. To by ale podle něj vyžadovalo jisté technické předpoklady a jedná se proto už o úkol pro příští vládu.

Stejně tak nyní nevidí prostor pro zvyšování počtu podávaných přihlášek. "Znemožnilo by to konání školních částí přijímacích zkoušek. Řada škol do toho investuje spoustu energie, dokonce provádí třeba interview s uchazeči. Spolehnout se jen na ten jednotný test by byla chyba," popsal.

[chooze:article;value:557148]

Testy by se podle něj také měly vyvíjet na základě revize rámcových vzdělávacích programů středních škol. "Z toho třeba vyplynou požadavky na to, že by ta jednotná zkouška mohla vypadat nějak jinak," vysvětlil. Třeba u technických škol by pak mohly být testy jednotné, ale odlišné od těch ostatních.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.