Papež František nadával homosexuálům. Jenom to popletl, brání ho církev

Papež s biskupy minulý týden diskutoval o přijímání homosexuálů do seminářů. Při tom použil hanlivé slovo frociaggine (volně přeloženo bu**rantství). "Už teď je tu příliš mnoho bu**rantství," prohlásil podle webu la Republicca.

Doplnil tak svůj názor, že by homosexuálové neměli být přijímáni do seminářů. Církev by sice podle něj měla být otevřená, u gay mužů ale hrozí, že budou vést dvojí život, uvedl web deníku The Guardian.

Podle nejmenovaných biskupů, kteří na setkání byli, všechny hanlivý výraz překvapil. Papež si podle nich neuvědomil, že jde o urážlivé slovo. Mluvilo se totiž v italštině a papež jako Argentinec komunikuje spíše ve španělštině. 

"Papež neměl v úmyslu někoho urazit a vyjádřit se homofobně a omlouvá se všem, kteří se užitím výrazu, o kterém jiní informovali, cítí uraženi," napsal Vatikán podle CNN ve vyjádření. "Jak několikrát řekl, v církvi je místo pro všechny, pro každého! Nikdo není zbytečný, nikdo není nadbytečný, pro každého je místo. Stejně jako my, každý,“ dodal.

[chooze:article;value:546066]

Papež František si na veřejnosti vysloužil pověst člověka, který je k LGBT+ lidem otevřenější. V roce 2013 na dotaz o homosexuálních knězích odpověděl: "Kdo jsem, abych soudil?" 

Zároveň ale dlouhodobě trvá na tom, že by do seminářů přijímáni být neměli. "V naší společnosti se dokonce zdá, že homosexualita je v módě, a tato mentalita určitým způsobem ovlivňuje i život církve," řekl dříve. 

Papež sklidil v březnu za výzvu Ukrajině tvrdou kritiku. Je to nedorozumění, tvrdí Vatikán (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.