"Démon" měl vykrádat domy, kde spali lidé. Soud ho poslal na pět let za mříže

"Démon", který dlouhá léta zneklidňoval spánek nejen obyvatelům Prahy a středních Čech, ale i policistům. V úterý si 52letý muž vyslechl verdikt – pět let vězení a úhrada škody.

První loupež policisté evidovali v roce 2015, tu poslední loni. Seznam ukradených věcí je dlouhý a připomíná spíš inventuru v klenotnictví. Podle soudu měl záměrně vyhledávat domy, ve kterých tou dobou spali lidé. Ve dvou případech měl dokonce neurčitou dobu sedět v ložnicích u spících dětí. Nakonec jim prý jen vzal kapesné.

"Skutečnost, že pozoruje spící osoby, sama o sobě není trestná. Trestné je to, že do těch objektů vnikal, což se promítlo i v té právní kvalifikaci porušování domovní svobody," uvedl státní zástupce Petr Boš.

[chooze:article;value:557697]

Obžalovaný u soudu tvrdil, že si přes některé pozemky chtěl jen zkrátit cestu. Podle soudkyně ho pak ale při vykrádání domu natočily bezpečnostní kamery. V některých případech měl odnést šperky za statisíce korun, v jiném jen jízdenky hromadné dopravy.

"Tím důvodem bylo, že se chtěl platově jaksi vyrovnat s manželkou, jejíž příjem byl kolem 80 000 až 100 000. Jeho byl 20 000 až 30 000 měsíčně," řekla soudkyně Jana Miklová.

Za peníze z poslední loupeže měl podle vyšetřovatelů pořídit sobě a manželce letenky do severní Ameriky, kam chtěl utéct. Jen pár dní před odletem ho však dopadli policisté. Případ teď bude řešit ještě odvolací soud.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.