V Praze se dražily unikátní obrazy českých umělců. Prodaly se za miliony

Unikátní olejomalba Jana Zrzavého Noli me tangere byla po více než 80 let majetkem rodiny neznámé ženy, které ho osobně Zrzavý věnoval. Poté zmizela a objevila se až teď, v aukci.

"Vždycky tady dojde k nějakému překvapení, které je milé. Já myslím, že ta čísla, pokud budou podobná jako v těch v posledních deseti letech, tak bychom mohli zařídit rekord," prohlásil k aukci majitel galerie Martin Kodl.

Nový vlastník dal za mimořádný kousek z autorova sběratelsky nejvyhledávanějšího a nejcennějšího tvůrčího období více než 9 milionů korun. "Ten obraz je zajímavý tím, že obsahuje motiv z Nového zákona, je to téma Noli me tangere (Nedotýkej se mě). Jan Zrzavý v té době hodně čerpal z Bible," dodává k němu šéfkurátor Galerie Kodl Milan Dospěl.

[chooze:article;value:546349]

Dalším unikátem bylo plátno od Toyen. Dílo z roku 1953 s názvem Odchází a přichází je z let, kdy Toyen žila v Paříži. Obraz se do Prahy dostal z francouzské rodinné sbírky, kam putoval také hned po dokončení. Jeho cena se vyšplhala na 22,8 milionu korun. "V té kompozici pracuje s nesmírně působivým motivem otevřené skřínky a zavěšeného prstýnku," doplnil Dospěl.

Na charitativní aukci bylo možné dražit osobně, ale i online nebo po telefonu. Zúčastnilo se jí několik set lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.