Přestupky se mohou pořádně prodražit. Můžete zaplatit o tisíce korun více

Resort připravil novelu vyhlášky, ve které je jedna velká změna. Paušální částku nákladů řízení totiž zvyšuje z 1 000 na 2 500 korun.

"Paušální částku nákladů řízení má povinnost nahradit účastník řízení, který správní řízení vyvolal porušením své povinnosti. Paušální částka není ukládána pouze v řízeních o přestupcích, ale také například v řízeních, v nichž jsou ukládána nápravná opatření v návaznosti na vykonanou kontrolu," vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. 

[chooze:article;value:540455]

Většinou se ale jedná o řízení správní o přestupcích, tedy případů, kdy na místě nezaplatíte blokovou pokutu. Často jde o dopravní nehody nebo přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití.

Částka se ale může zvýšit. Ve zvláště složitých případech můžete zaplatit až 10 tisíc korun. Příplatky ale podle návrhu nestoupnou.

"K úpravě paušální částky nedošlo od 1. ledna 2006. Od roku 2006 se zvýšily faktické náklady správního řízení, a to zejména platy úředníků, náklady na poštovné apod. Skutečná hodnota paušální částky hrazených nákladů správního řízení tedy v čase poklesla," uvedla Malá.

[chooze:article;value:533659]

Návrh má podporu i zástupců obcí, krajů a ústředních právních úřadů. Ti podle Malé na nutnost zvýšení částky ministerstvo upozornili.

"Účinnost vyhlášky se navrhuje k 1. červenci 2024," avizovala mluvčí. Nyní ji projednávají v pracovních komisích Legislativní rady vlády. "Jiné změny novela vyhlášky neobsahuje. Ministerstvo vnitra rovněž v budoucnu nepočítá se zvyšováním pokut za přestupky," doplnila.

Policisté musí řešit přestupky cyklistů i koloběžkářů. Často jsou pod vlivem alkoholu (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.