Kosatky u Gibraltaru potopily sedm lodí. Už se zřejmě ví, co za útoky stojí

Opakované útoky kosatek na lodě během posledních pěti let přilákaly pozornost vědců i médií. Jednu jachtu potopily ve vodách mezi Marokem a Španělskem i letos v květnu. Nyní už ale vědci tuší, co za těmito útoky stojí.

Podle mezinárodní skupiny expertů na kosatky byla za více než 673 útoky a sedmi potopenými plavidly v nedávné době nejspíše nuda a zvědavost. Stát za nimi mají znudění kosatčí teenageři, kteří si prostě našli zábavu v tom, že si hrají s kormidly lodí, píše USA Today.

"Vypadá to jako hra. Je to samozřejmě velmi nebezpečná hra, ale pořád je to jen hra," řekla pro Washington Post členka vědeckého týmu Naomi Roseová. "V chování zvířat není nic, co by naznačovalo, že jsou agresivní. Když si hrají s kormidlem, nechápou, že mohou kormidlo poškodit a že poškození kormidla ovlivní lidské bytosti. Je to spíše hravé než záměrné," prohlásil pak její kolega Alex Zerbini.

[chooze:article;value:555490]

Kosatky se skutečně k lodím většinou přiblížily velmi pomalu a do kormidel narážely nosem a dalšími částmi hlavy. Vzhledem k tomu, že jde mnohdy o přes čtyři metry dlouhá zvířata, tím ale nejednou loď poškodily.

Vědci mají také vysvětlení pro to, proč v posledních letech podobných incidentů přibylo. Kosatky jsou totiž hravá zvířata a lidé zaznamenali nejeden případ, kdy si hrály s kořistí. Většinu času ale tráví hledáním potravy.

Tou je například i tuňák, který do oblasti kolem Pyrenejského poloostrova připlouvá přibližně právě v době, kdy probíhá jachtařská sezóna. V poslední době se ale tuňákům velmi dobře daří, a kosatky tak mají mnohem více volného času. A tedy i více času na hry. Potrava je totiž všude kolem nich.

[chooze:article;value:557163]

Proč si pro hry kytovci vybrali právě lidská plavidla, zatím není úplně jasné. Různé útoky na lodě jsou ale datovány nejméně od 19. století. Podle webu Phys.org měla skupina kosatek potopit v roce 1820 velrybářskou loď Essex. Útoky se objevovaly také začátkem 20. století, poté ale víceméně nastalo období klidu, které skončilo až před pár lety.

Podle vědců může jít mezi mladými kosatkami zkrátka o trend. "Možná se nějaký jedinec dotkl kormidla a přišlo mu, že je zábava si takto hrát. A tato hra se pak začala šířit skupinou, až se stala podobně rozšířenou jako nyní," myslí si Zerbini.

Myslel si, že se nic nestane. Muž kvůli videu skočil za nebezpečnou kosatkou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.