Nominanti na komisaře mají být dva, říká Kolaja. Starostové nevědí, koho by zvolili

[chooze:gallery;value:35998]

Osm kandidátů diskutovalo v pátek v debatě na TN Live o fungování Evropské komise a výběru příštího českého eurokomisaře. Zástupci stran řekli, co je podle nich nejdůležitější.

O jaké portfolio usilovat?

"Jsme pořád průmyslová exportní země, která je závislá na tom, aby fungoval trh v Evropské unii," řekl europoslanec Martin Hlaváček (ANO). Důležité podle něj je, aby ekonomika nebyl svazována novými regulacemi. "Abychom se bláznivým Green Dealem nedostali do situace, kdy firmy budou odcházet," dodal. Česko by se tedy podle něj mělo ucházet o portfolia týkající se průmyslu, energetiky a ekonomiky.

[chooze:article;value:551733]

Podle Luďka Niedermayera (TOP 09) ukázalo posledních deset let, jak se svět mění. "Koho by napadlo, že zcela zásadní role bude komisař pro energetiku?" poznamenal. "Byl bych rád, kdyby tam Česká republika poslala reprezentanta, který udělá Evropskou komisi silnější," doplnil. Zdůraznil, že eurokomisař kope za celou Evropskou unii, ne jen za Česko.

Podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) záleží často spíše na komisaři než na portfoliu. "Bavíme-li se o ekonomických portfoliích, musíme si přiznat, že jsme trošku hendikepováni při vyjednávání, protože jsme jedna z mála zemí, která nemá euro," podotkl. Energetiku by zase mohl dostat stát, který je proti jádru.

"Portfolia týkající se vnitřního trhu, digitální Evropy, hospodářské soutěže, jsou něco, co by určitě prospělo," míní europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). Souhlasí sice, že nemůže v Komisi bojovat za Českou republiku, ale prosazování kvalitního a funkčního vnitřního trhu by podle něj prospělo i Česku.

Podle Petra Macha (SPD a Trikolora) by neměl být příštím eurokomisařem někdo jako současná komisařka Věra Jourová (ANO). "Evropská komise je kolektivní orgán a paní Jourová se v podstatě vzdala práva říkat protinázory, nehlasovalo se tam, musíme mít někoho, kdo bude trvat na tom, že o věcech se bude hlasovat," odpověděl.

[chooze:article;value:556637]

Podle Jarmily Dubravské (STAČILO!) by měl člen Komise brát ohledy na svou zemi. "Tímto pohledem jsme došli k tomu, že Česká republika ve srovnání s ostatními státy Evropské unie je závislá na dovozu potravin. Jsme soběstační jen na 55 procent. Stejný vývoj vidíme i u ostatních členských států, které vstoupily po roce 2004," prohlásila. Chtěla by do Komise za Česko poslat člověka se zkušenostmi a přehledem.

"Vnímáme, že daleko důležitější než oblast svěřená člověku je ten člověk samotný," vzkázal Petr Macinka (Přísaha a Motoristé sobě). Měl by to podle něj být někdo silně kritický ke směřování evropské integrace. "To je nejlepší způsob, jak nemít žádný vliv," odpověděl Kolaja.

I podle Vladimíra Špidly (SOCDEM) je důležitý hlavně kandidát na komisaře. "Sociální politika má výhodu, že proniká prakticky všechny oblasti lidské činnosti a politiky," řekl o svém bývalém portfoliu. 

"Určitě to má být odborník a Komise, která připravuje legislativu, nesmí sama postavit v jednom předpisu dva různé systémy," myslí si Dubravská. V budoucnu by navíc podle ní neměla mít každá země svého komisaře. "Při dalším rozšiřování rozhodně ne," prohlásila. Pak podle ní vznikají zbytečná portfolia. "Měli bychom se zaměřit na to, aby se počet úředníků v Bruselu snížil," dodal.

Bude komisař obhajovat české zájmy?

Podle Dvořáka zatím Starostové nejsou rozhodnutí, kdo by měl být českým eurokomisařem. Zvažuje se lídryně jejich kandidátky Danuše Nerudová i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Mají ale údajně několik dalších kandidátů. On mezi nimi však není. Kolaja si myslí, že Česko by mělo poslat dva nominanty.

Niedermayer se domnívá, že Komise musí reflektovat pohledy všech zemí. "Není tam od toho, aby pro nás něco vyjednal," upozornil ale.

[chooze:article;value:550145]

"Jestli si toto budeme nadále myslet, tak se v Evropě nic nezmění," reagoval Hlaváček. Eurokomisaři podle něj tvrdě hájí své národní zájmy. To si myslí i Macinka.

"Existuje společný evropský zájem, existuje sdílená suverenita a komisař je povinen spravovat tuto sdílenou suverenitu. Samozřejmě že pochází ze své země, samozřejmě nemůže dovolit, aby se jeho zemi křivdilo, ale než komisař nastoupí, skládá přísahu a ta říká: Nebudu přijímat instrukce od národních vlád ani je nebudu vyžadovat a budu zastupovat evropský zájem jako celek," poznamenal Špidla. "Určité politiky je lépe spravovat společně, mám-li je spravovat společně, musí být jasné, že jsem nestranný," dodal.

O Jourové Češi moc nevědí

Podle průzkumu institutu EUROPEUM a STEM 68 procent Čechů nezná nebo neví, jaká je náplň práce eurokomisařky Jourové. "Vypovídá to o tom, jak daleko je Brusel od našich občanů a jak moc média věnují pozornost evropským otázkám. Hodnotit práci podle toho, jak ho někdo zná nebo nezná, není celkový obrázek. To zásadní, co je potřeba udělat, je potřeba odpolitizovat Evropskou unii," vzkázal Hlaváček.

Podle Niedermayera Jourové uškodilo portfolio, které není pro Čechy moc pochopitelné, i posun hnutí ANO, které ji nominovalo. "Ona ho myšlenkově opustila, čímž vznikla další tenze," argumentoval. 

"Představa, že odpolitizujeme Evropskou komisi, která je složená z nominantů jednotlivých členských zemí, od kterých navíc pan Hlaváček a pár kolegů tady očekávají, že budou loutky členských zemí, je věru naivní představa," reagoval na Hlaváčka.

Podle Dvořáka obstála česká eurokomisařka i tím, že nešla na ruku předsedovi ANO Andreji Babišovi. "Je poměrně jednoduché říkat, že každý Čech musí v evropských strukturách hájit české zájmy. Je ale těžké říct, co je český zájem. Je českým zájmem růst firmy 'ANOfert', nebo není? Je českým zájmem férový souboj na trhu, nebo není?" ptal se.

[chooze:article;value:555878]

"Komise se posunula v oblasti ochrany klimatu," míní Kolaja. V určitých oblastech je sice třeba například lepší investiční plán, hodnotí to ale pozitivně. Negativní je podle něj například možnost policie nahlížení do soukromých konverzací. "Šmírování bych viděl jako negativní dopad," doplnil.

Mach navrhl, aby vláda Petra Fialy (ODS) znovu nominovala Jourovou. "Podle mého názoru ona škodí České republice, zmínil jsem, že nechala projít návrh migračních kvót, potom dávala za Komisi na Českou republiku žalobu, že neplníme kvóty," poznamenal. "Byla nominantkou hnutí ANO, teď je obdivovaná současnou vládní koalicí," dodal.

"Celá Komise je zklamáním," prohlásila Dubravská. Každý stát podle ní kope za sebe. "Jako nesmyslné vidím zasahovaní do vnitřních záležitostí jednotlivých členských států," uvedla.

To jí vyčítá i Macinka."Je to suverénně nejhorší Komise, která tady byla. Jsme nejpomaleji rostoucí region světa," řekl. 

"Komise zvládala nejtěžší krize, které se v Evropě kdy objevily, Evropa se udržela pohromadě, byla schopna zformovat základní politiky a krize zvládla," reagoval Špidla.

​První debata se konala v pátek 17. května a týkala se bezpečnosti. Tématem byl atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, fungování organizace NATO či migrační pakt. Více o této diskuzi najdete v tomto článku na TN.cz.

Čtyři zajímavé debaty

Volby do Evropského parlamentu se budou v České republice konat v pátek 7. a v sobotu 8. června. Diváci zpravodajského portálu TN Live předtím uvidí celkem čtyři debaty. Kromě již zmíněných se budou další debaty konat ještě v pátek 31. května a ve čtvrtek 6. června. 

[chooze:article;value:554592]

​Debaty běží v přímém přenosu vždy od 15:00 a trvají zhruba 60 minut. "Do zpravodajských relací v rámci volebního vysílání budeme zvát ty strany, hnutí či koalice, které budou ve volebních odhadech dosahovat v průměru alespoň 3 % hlasů," vysvětlil ředitel zpravodajství TV Nova Kamil Houska výběr hostů.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Na sestřih z první debaty se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.