Naléhavé jednání v Bělorusku. Putin nečekaně odletěl za Lukašenkem

Ruský prezident Vladimír Putin odcestoval do Běloruska na jednání se svým tamním protějškem Alexandrem Lukašenkem. Podle běloruské agentury Belta tam má strávit dva dny. Naléhavé jednání má probíhat pouze mezi čtyřma očima.

"Během jednání je plánováno projednat aktuální otázky dalšího rozvoje rusko-běloruských vztahů," uvedla ruská agentura Interfax. Jednání se má soustředit na rozvoj obchodních a ekonomických projektů a mezinárodní posílení bezpečnosti.

[chooze:article;value:556818]

"Důraz bude tradičně kladen na mezinárodní agendu, situaci v regionu a společnou reakci na vznikající výzvy a hrozby," dodává agentura. Putina do Běloruska měl pozvat osobně Lukašenko. Ruský prezident má v Minsku strávit dva dny.

Na začátku května Bělorusko oznámilo, že zahájilo kontroly připravenosti své armády na rozmístění taktických jaderných zbraní. Sama země jadernými zbraněmi nedisponuje, vloni v době eskalace války na Ukrajině ale souhlasila s rozmístěním ruských jaderných hlavic na svém území.  

Jednání přichází v době, kdy se Bělorusko opřelo do několika evropských zemí a označilo je za největší agresory. Podle Minsku se jedná o Česko, Polsko a pobaltské státy. Jedná se patrně o reakci na připravovaná vyšší cla na dovoz běloruských zemědělských produktů (více se dozvíte v článku zde). 

Vladimir Putin navštívil před nedávnem i Si Ťin-pchinga. V Číně políbil obraz Ježíše:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.