Čína spustila vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Má jít o trest za separatistické činy ostrova

Komunistická Čína si nárokuje Tchaj-wan jako součást svého území a slíbila, že ostrov dostane pod svou vládu, v případě potřeby i silou, informuje agentura AFP. Nadcházející cvičení zahrnuje nasazení vojenského letectva a námořnictva, čímž se podle čínské armády "otestují společné reálné bojové schopnosti velitelských sil".

Tchaj-wan na oznámení Číny ve čtvrtek ráno rychle zareagoval a oznámil, že nasadil síly na "obranu svobody". "Ministerstvo národní obrany důrazně odsoudilo tyto iracionální provokace a akce, které podkopávají regionální mír a stabilitu. Vyslali jsme námořní, vzdušné a pozemní síly, abychom reagovali... na obranu svobody, demokracie a svrchovanosti Čínské republiky," uvedlo ministerstvo obrany s odkazem na oficiální název Tchaj-wanu.

[chooze:article;value:553780]

Čína v úterý varovala před silnou odvetou na inaugurační projev nově zvoleného prezidenta, v němž přivítal novou éru demokracie pro Tchaj-wan. Čína již dříve označila prezidenta Laie za "nebezpečného separatistu", který by na ostrov přinesl "válku a úpadek".

Čínské cvičení se zaměří na společné hlídkování v bojové pohotovosti moře-vzduch, společné převzetí komplexní kontroly nad bojištěm a společné přesné údery na klíčové cíle", uvedl mluvčí velitelství námořnictva čínské armády plukovník Li Xi.

https://twitter.com/AFP/status/1793451770834047076

"Lodě a letadla dorazily na bojové hlídky poblíž ostrova Tchaj-wan, aby otestovaly skutečné společné bojové schopnosti sil," uvedl Li s tím, že cvičení rovněž slouží jako "důrazný trest za separatistické činy sil nezávislosti Tchaj-wanu a má být důrazným varováním před vměšováním a provokacemi ze strany vnějších sil". Cvičení by podle jeho slov mělo tento týden probíhat také v okolí odlehlých ostrovů Kinmen, Matsu, Wuqiu a Dongyin.

Poslední čínské manévry se v okolí Tchaj-wanu konaly v srpnu 2023 poté, co se Lai, tehdy ještě jako viceprezident, zastavil ve Spojených státech na návštěvě Paraguaye. Následovala po dubnových cvičeních, která simulovala obklíčení ostrova a která byla vyvolána poté, co se Laiova předchůdkyně Tsai Ing-wen setkala v Kalifornii s tehdejším předsedou americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

Světové mocnosti kladou na stabilitu mezi Čínou a Tchaj-wanem velký důraz, a to i kvůli zásadní roli, kterou ostrov hraje v globální ekonomice. Tchajwanský průliv je jednou z nejdůležitějších námořních obchodních tepen a ostrov sám je významným výrobcem technologií, zejména důležitých polovodičů - malých čipů používaných ve všech zařízeních od chytrých telefonů až po raketové systémy.

Čína spustila velké manévry. Narušila zónu protivzdušné obrany Tchaj-wanu (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.