Pražané si stěžují na Středočechy na gymplech. Zabírají místo, zlobí se

V prvním kole letošních přijímacích zkoušek na střední školy uspělo 94 procent deváťáků. V Praze to ale bylo 84 procent. Přes 1 500 dětí tak v hlavním městě neuspělo.

"Nedostatek míst na středních školách není. Jenom je nedostatečná struktura, nereaguje na nabídku a především poptávku, kdy v Praze žáci nejvíce usilují o čtyřletá gymnázia," řekla TN Live poslankyně a bývalá starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

"Druhý problém je, že sem dojíždějí žáci ze středních Čech, kteří se hlásí na pražské školy. Tím pádem 'zabírají' místo pražským dětem," míní.

[chooze:article;value:556479]

Podle vedení Středočeského kraje by se měly navyšovat kapacity. "Kraj má kapacit hodně, bohužel je máme na místech, která se přímo nesetkávají s poptávkou. Je to dáno tím, že naše periferní okresy měly historicky velkou kapacitu, tu využíváme. Nicméně tam, kde se nejvíc stavělo, což je Praha-západ a Praha-východ, byli vždy se středoškolským vzděláváním odkázáni na Prahu," uvedl radní Středočeského kraje pro oblast vzdělání a sportu Milan Vácha (za STAN).

Když tedy v Praze dochází místa, dochází i pro Středočeský kraj. Spor je podle Váchy dlouholetý a kraj se s hlavním městem pře hlavně o to, kdo by nové školy platil. "Do Prahy plyne ročně o 31 miliard více než do středních Čech, je to jakýsi metropolitní příplatek za to, že mají funkci té metropole," poznamenal Vácha.

Finance podle něj v Praze jsou. "Praha má 120 miliard na účtech," sdělil. "Je to do značné míry o politické ochotě," dodal.

[chooze:article;value:555577]

"Pokud se i v Praze i v okolí staví tak jako posledních 20 let a přibylo 300 tisíc obyvatel, tak se nemůžeme divit, že je míst míň," zdůraznil radní. 

Podle pražského radního pro oblast školství Antonína Klecandy (STAN) do Prahy za studiem dojíždí tisíce školáků. Proto by se kraj měl na financování škol v hlavním městě podílet. Ten argumentuje tím, že by byl ochotný financovat obří středoškolský kampus za Prahou pro tisíce žáků. Na školách by tam mohly studovat tisíce žáků z Prahy i Středočeského kraje. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.