Novela chce povolit zoo koutky. Velké zahrady to ale odmítají

Zoo koutky a další podobná zařízení v Česku zatím fungují na principu dobrovolného chovu většinou domácích zvířat. "Nemají žádnou regulaci a právě to se návrh ministerstva životního prostředí snaží napravit a nastavit jasné podmínky provozu," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

Jenže proti novele, která by některá zařízení povýšila na akreditovaná střediska a ta by pak kromě jiného mohla například od návštěvníků vybírat vstupné, ostře vystupuje Česká asociace zoologických zahrad a akvárií.

"V této podobě je v návrhu zákona řada věcí, které jsou velmi nešťastné. Takto s ním nesouhlasíme," sdělila mluvčí brněnské zoo Věra Müllerová. "Pokud někdo vystavuje zvířata a vybírá vstupné, tak by tam měl mít přesah, co se týká vzdělávání veřejnosti a chovu ohrožených druhů," uvedl ředitel Zoologické zahrady Jihlava Jan Vašák.

[chooze:article;value:555070]

​Podle vyjádření zoologických zahrad navíc není systém ještě ani vůbec připravený na akreditaci nových zařízení. "Budou to posuzovat nějak na dálku nebo přijedou. Myslím, že bude chybět kvalifikovaný odhad nebo posouzení, jestli to zařízení splňuje nebo nesplňuje to, co má," poznamenal Jan Vašák.

Novela v této podobě by také prý mohla podpořit nelegální obchod de zvířaty, hlavně šelmami. Podle asociace zahrad by se třeba hůř šelmy zabavovaly překupníkům. "Novela se v současné době tvoří," sdělila mluvčí ministerstva Veronika Krejčí.

V jaké podobě nakonec půjde ke schválení, by mělo být jasné do letních prázdnin. Do té doby se ještě bude jednat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.