Na Jadranu se objevila nebezpečná ryba. I malá dávka jedu vás může zabít

Chorvatským rybářům se podařilo vylovit jednoho z čtverzubců v zátoce Medulin. Tam minulý týden lidé zahlédli sedm exemplářů jedné z nejjedovatějších ryb světa, informoval web istra24.

Dříve se přitom v Jadranu ryba neobjevovala. Před 18 lety se ale poprvé dostala z Indického a Tichého oceánu do Středozemního moře. 

[chooze:article;value:552855]

Ryba má v sobě extrémně silný jed tetrodotoxin. Ten může způsobit zdravotní problémy i smrt a koncentruje se v pohlavních žlázách, játrech i kůži čtverzubce. Smrt může způsobit už jeden či dva miligramy ryby a jeho účinek nesnižuje ani smažení, pečení či vaření. Jed je až stokrát silnější než kyanid, upozornil web Slobodna Dalmacija.

Nejen konzumace ale pro lidi představuje nebezpečí. Lidé by se této ryby neměli ani dotýkat. "Nedoporučuje se to, mohou mít toxiny i na kůži, na které mají i ostny," řekla pro deník Danas mořská bioložka Manda Papacová. V případě setkání radí se od ryby pomalu vzdálit a nedělat prudké pohyby. 

"Vzhledem ke své dravosti a nedostatku přirozených nepřátel tato ryba negativně ovlivňuje biologickou rozmanitost a představuje hrozbu pro rybolov tím, že poškozuje rybářské sítě, aby získala kořist. Trhá návnady a háčky," varovalo na facebooku Aquarium Pula.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.