Británie má strach o své ostrovy. Rusko vyslalo signál, může být předzvěstí konfliktu

Rusové našli u Antarktidy ropu, kterou by se dalo naplnit 511 miliard barelů. To je asi desetinásobně více, než kolik se podařilo za posledních 50 let vytěžit v Severním moři. Důkazy o tom dostal minulý týden výbor pro audit životního prostředí Dolní sněmovny Spojeného království, informoval web Newsweek.

V Británii tak podle deníku Daily Mail rostou obavy, že se oblast rozhodnou Rusové obsadit. Poslanec David Rutley sice komisi řekl, že Moskva Brity několikrát ujistila, že je v oblasti jen kvůli vědeckému výzkumu, experti oslovení listem si však myslí, že se Kremlu nedá věřit.

"Pokud se podíváte na Ukrajinu, Rusko jasně vysílá signály, že ho nezajímá mezinárodní právo, multilateralismus ani smlouvy. Pokud to extrapolujete na to, co by se mohlo stát na Antarktidě, jsem si jistý, že to vyvolá mnoho pochybností a zvedá mnoho obočí v USA, ve Spojeném království a ve zbytku Evropy, jelikož by mohli změnit pravidla hry, protože s nimi prostě nesouhlasí," upozornila expertka na bezpečnost v Latinské Americe Carol Solarová.

[chooze:article;value:556288]

Mohou podle ní použít stejnou strategii jako na Ukrajině, říct, že jim území patří, a jít do přímého konfliktu se Západem. Zapojit by se v takovém případě měla i Čína, která má na případnou těžbu technologie.

"Si Ťin-pching a Vladimir Putin jednají o novém světovém řádu, v jehož čele budou stát protizápadní normy. To by mohlo vést k novému globálnímu vedení. Pokud se chystají začít diktovat multilateralismus a smlouvy, pak by se v tomto směru mohli postavit do čela," varovala expertka.

Spojené království je podle ní na případný konflikt v jižním Atlantiku připraveno. Na Falklandech mají totiž totiž Královské letectvo (RAF) i pozemní síly.

Do všeho by se navíc mohl vložit argentinský prezident Javier Milei. Argentinci totiž stále považují Malvíny, jak ostrovy nazývají, za své území. "Vytvoříme jasný plán, jak Malvíny vrátit do argentinských rukou," prohlásil dříve.

[chooze:article;value:555659]

Zároveň ale několikrát podpořil ve válce Ukrajinu a jeho velkým vzorem je britská premiérka Margaret Thatcherová. "Je mnohem více spojen se Spojenými státy, Spojeným královstvím a Evropou a pravděpodobně se nebude pouštět do takového chřestění šavlemi jako předchozí vláda v otázkách jižního Atlantiku," míní expert na mezinárodní politiku Christopher Sabatini.

Hlavní hrozba jde tedy podle expertů z Ruska. "Na první pohled by tento objev mohl Rusku poskytnout další páku, jíž by si mohlo znepřátelit Spojené království a jeho spojence a kterou nelze ignorovat," poznamenal pro Daily Express bezpečnostní expert Chris Robinson.

 Putin minulý týden navštívil Čínu. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.