Studie odhalila smrtící nemoc, která ničí plíce. Je spojená s covidem

Nový následek covidu-19 objevil tým britských lékařů z univerzity v Leeds. Virus zodpovědný za pandemii totiž může způsobit velmi nebezpečné poškození plic. Ve výzkumu, který tým zveřejnil v magazínu Lancet, dostal syndrom pojmenování MIP-C.

MIP-C je poruchou imunitního systému, který tak napadá sám sebe. Může napadnout několik orgánů, nejhorší však jsou jeho dopady na plíce. V těch nejhorších případech poškodí plíce natolik, že jim jizvová tkáň nedovolí správně fungovat a pacienti se tak nemohou nadechnout.

V takových případech je jedinou šancí na vyléčení transplantace plic. "Dvě třetiny sledovaných pacientů nemocí plic netrpěly. Ale pozorovali jsme osm případů, kde se nemoc rychle vyvíjela navzdory všem pokročilým terapiím, které jsme vyzkoušeli," řekl podle portálu Live Science revmatolog Dennis McGonagle, který se na výzkumu podílel.

[chooze:article;value:555181]

Poruchu imunity způsobuje chyba proteinu MDA5, který v imunitním systému slouží k identifikaci RNA virů, aby s nimi mohlo tělo bojovat. Mezi RNA viry se řadí kromě covidu například také chřipka nebo ebola. Spustit jej ale může i očkování proti covidu, které využívá RNA informaci virů k vyvolání imunitní reakce.

V případech popsaných lékaři se ale stala chyba. U lidí se syndromem MIP-C si imunitní systém splete protein MDA5 s virem a napadne jej také.

Tyto případy jsou však velmi vzácné. Lékaři objevili od roku 2018 60 lidí, u kterých se tento syndrom objevil. U většiny z nich nemoc plíce nenapadla. Míra, s jakou přibývají nové případy, se navíc zpomaluje.

Studie popisuje i příznaky, které může syndrom mít. "Naše práce by měla podnítit doktory, aby si všímali, když někdo s historií covidu nebo kontaktem s někým, kdo onemocněl, přijde s bolestmi kloubů, vyrážkami nebo bolestmi, aby jim zkontrolovali plíce," uvedl pro Live Science lékař a člen výzkumného týmu Pradipta Ghosh.

Problémy po covidu má méně lidí, než se čekalo, ukázala studie (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.