Obří kroupy, nárazy větru, supercely. Meteorologové upravili výstrahu

"Výstrahu před možností silných bouřek (nejnižší stupeň nebezpečí) jsme dnes upravili. Výstraha bude v platnosti od dnešních 14:00 do 22:00 s výjimkou jižní Moravy a části Vysočiny a Zlínského kraje, kde je šance na nebezpečné bouřky v rámci ČR nejmenší. V severní, severovýchodní a východní části Čech a v části Moravy platí výstraha až do půlnoci," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:556122]

Bouřky může doprovodit nebezpečné krupobití a nárazy větru o rychlosti i přes 65 kilometrů v hodině. "Na části Moravy a Slezska budou mít bouřky pomalejší postup, a tak zde nemůžeme vyloučit ani přívalové srážky s úhrny i přes 30 milimetrů za hodinu," pokračovali meteorologové.

Tvořit se bouřky mají nejprve na horách a v jejich okolí, později i v ostatních oblastech. Postupovat budou k severovýchodu. 

"Během odpoledne bude v Čechách také zesilovat střih větru, možná je teda tvorba výjimečných supercel. Pokud se tak stane, projeví se typickým rozdělením. Právě v supercelách mohou být případné projevy nejvýraznější," varoval ČHMÚ.

Bouřky budou postupně slábnout večer, spolu s tím se sníží i šance na nebezpečné jevy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.