Netanjahuovi hrozí koaliční partner. Chce plán pro Gazu, jinak odejde z vlády

Gancovo oznámení podle agentury AP prohlubuje rozpory v izraelské vládní koalici, která už více než sedm měsíců vede válku, v níž se Izraeli zatím nedaří dosáhnout svých cílů - zlikvidovat Hamás a osvobodit desítky rukojmích unesených při útoku ze 7. října.

Ganc představil šestibodový plán, který zahrnuje návrat rukojmích, ukončení vlády Hamásu, demilitarizaci pásma Gazy a zavedení mezinárodní správy civilních záležitostí za spolupráce Američanů, Evropanů, Arabů a Palestinců. Plán rovněž podporuje snahu o normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií a rozšíření vojenské služby na všechny Izraelce.

[chooze:article;value:554688]

Uskutečnění šestistupňového plánu podle něj nebude snadné, ale rozhovory s arabskými a světovými lídry naznačují, že je dosažitelný. "Ale teprve až jasně a odvážně definujeme cíle, budeme schopni zvolit dlouhou cestu, která povede k summitu," citoval deník Times of Israel z jeho prohlášení.

https://x.com/AP/status/1791892552070656379

Gancův požadavek přichází jen několik dní poté, co izraelský ministr obrany Joav Gallant, třetí člen válečného kabinetu, prohlásil, že nezůstane ve své funkci, pokud se Izrael rozhodne znovu obsadit Gazu, a vyzval vládu, aby vypracovala plány na palestinskou správu.

Netanjahu na prohlášení reagoval slovy, že Ganc se rozhodl dát ultimátum premiérovi místo Hamásu, a jeho podmínky označil za eufemismus pro porážku Izraele. Gancovy požadavky by znamenaly podle něj znamenaly konec války a porážku pro Izrael, opuštění většiny rukojmí, ponechání Hamásu u moci a vytvoření palestinského státu. 

Netanjahuovi kritici premiéra obviňují, že se snaží válku prodloužit, aby se vyhnul novým volbám, což premiér popírá. Podle průzkumů je Ganc nejpravděpodobnějším kandidátem na příštího premiéra. Tím by se Netanjahu vystavil trestnímu stíhání kvůli dlouhodobému obvinění z korupce.

Biden vyjádřil nesouhlas s tím, jak Izrael vede válku. Pohrozil přerušením dodávek (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.