Německo je pod vodou. Prudké deště způsobily záplavy i sesuvy půdy

[chooze:gallery;value:35915]

Zatímco v Česku páteční silné deště a bouřky nenapáchaly výraznější škody, u našich západních sousedů je situace jiná. V Sársku a Porýní na západním okraji Německa rozvodnil déšť tamní řeky, zejména pak řeku Sáru. V zasažených oblastech jsou pod vodou celá města.

Déšť kromě záplav způsobil přes noc na sobotu také několik sesuvů půdy, píše portál Merkur. Úřady evidují i jednu prolomenou přehradu, která nápor vody neunesla. Zaplavené obce jsou často bez elektřiny a kvůli překvapivému rozvodnění nebyla řada domů na povodeň vůbec připravená.

[chooze:article;value:555828]

V Německu platí stav pohotovosti. Nejhorší je situace v hlavním městě Sárska Saarbrückenu a okolí, kde musela být část obyvatel evakuována. Podle portálu Welt zasahovali hasiči a policisté na více než třech tisících míst. Do Sárska také dorazily posily z okolních spolkových republik, zejména z nedaleké Mohuče.

Řeka Sára, která spolkovou zemí protéká, na některých místech dosáhla rekordní výšky hladiny. U Fremensdorfu naměřili hladinu ve výšce 7,55 metru. To je o 11 centimetrů víc, než měla řeka při doposud největší povodni v roce 1993.

Sárská premiérka Anke Rehlinger v noci prohlásila, že situace je stále kritická. "Očekáváme, že řeka ještě stoupne. Navíc hrozí nebezpečí, že povodeň vyplaví splašky z kanalizace," upozornila podle portálu Saarländischer Rundfunk Rehlingerová.

Mohutné záplavy na začátku května pustošily Brazílii. Desítky mrtvých, tisíce přišly o střechu nad hlavou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.