Judita (16) ubodala kamaráda 50 ranami: Nečekané výsledky detektoru lží

Slovenka Judita si odpykává více než 12letý trest za brutální ubodání 16letého kamaráda, kterého se dopustila před pěti lety, když jí bylo rovněž 16 let. Zkoušela štěstí s dovoláním ke slovenskému Nejvyššímu soudu, kde obhajoba předložila znalecký posudek, jehož součástí byl její výslech na polygrafu, jak upozornil slovenský portál Plus jeden den.

Při testování na takzvaném detektoru lží padly celkem tři otázky – zda kamaráda usmrtila záměrně, zda ho usmrtila bodnutími nožem a zda jej bodala do přední a zadní části těla. Konečná na všechny otázky odpověděla "ne". Vyhodnocení výslechu ukázalo, že "lež nebyla identifikovaná".

Výsledky výslechu na polygrafu ale nejsou obecně považované za stoprocentní, podle odborníků je možné přístroj, který měří tělesné změny obyčejně spojované s prohlašováním lži, oklamat.

[chooze:article;value:422775]

​Podle Konečné zabil v roce 2019 jejího kamaráda neznámý muž, který zazvonil na byt, kde bydlela s matkou a kde s kamarádem sešla ohledně plánovaného výletu do Londýna. Záchranku zavolala sama a operátorka jí radila, jak postupovat v poskytování první pomoci. Následně skončila v nemocnici s pořezanýma rukama. Policii se nepodařilo zjistit motiv činu.

"Zápas o spravedlnost nikdy nevzdáme. Využijeme všechny zákonné prostředky, abychom se domohli spravedlnosti," uvedli Juditini rodiče.

Juditu poslal soud v roce 2020 na 12 let a 4 měsíce do vězení. Podle rozsudku žádné stopy nenasvědčují tomu, že by na místě byl někdo třetí. Ohledání místa činu přitom trvalo 13 hodin a bylo nasbíráno 450 vzorků. Prvotní útok měl podle expertů směřovat na zadní část těla zavražděného. Dovolání k Nejvyššímu soudu podal její právní zástupce v roce 2021. Letos v březnu jej soud podle portálu Pravda.sk zamítl. Judita se může ještě obrátit na slovenský Ústavní soud.

Podívejte se na reportáž TV Markíza o Juditině případu z roku 2020:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.