Ještě horší, než se čekalo. Strach odborníků z extrémního léta se naplňuje

Meteorologové bijí na poplach. Předpovědi napříč Evropou totiž hlásí, že letošní léto bude extrémně teplé. Podle portálu Travel Tommorov, který se otázkám klimatu dlouhodobě věnuje, přichází s takovou prognózou meteostanice z Francie, Španělska i Itálie. Výjimkou ale zřejmě nebude ani Česko.

"Sezónní výhledy počasí, které počítají velká evropská a americká centra, se shodují, že v Evropě střední a potažmo nad starým kontinentem máme před sebou další teplotně nadprůměrné léto," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:555955]

Tomu ostatně napovídají už i poslední měsíce, kdy uplynulý duben byl 11. měsícem v řadě globálně nejteplejších příslušných měsíců. Léto 2024 proto podle předpovědí přinese vyšší teploty, než jaké se obvykle v letním období objevují, a dost možná překoná i rekord roku 2023, který byl podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru doposud nejteplejším létem v historii měření.

Milovníci tepla teď sice jásají, meteorologové jsou ale v pozoru. Brutální vedra by totiž s sebou mohla přinést i masivní sucho. To by podle odborníků mohl být problém hlavně pro zemědělce po celém světě. Kromě Evropy totiž udeří horko i jinde. Do problémů by se mohly dostat i některé části USA a jižní část Afriky, která s velkým suchem bojuje už nyní.

Zahrádkáři a lesníci volali po dešti. Přání se splnilo, Českem se prohnaly srážky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.